Stovky francouzských policistů udeřily na protestní tábor proti jadernému úložišti

Jack Cohen-Joppa hlásí ve zpravodaji Nuclear Resister: Ráno 22. února před rozbřeskem stovky francouzských policistů v zásahové výstroji a vybavených nákladními vozidly, buldozery, helikoptérami a drony rozehnaly desítky odpůrců úložiště jaderného odpadu, kteří posledních 18 měsíců tábořili ve sporném lese v departementu Meuse.

Akci doprovázel útok public relations, jenž odpůrce očerňoval fotografiemi z dřívějších střetů a dodal médiím dramatické záběry z kamer připevněných na tělech policistů v maskách, kteří pomocí motorových pil demontovali protestní tábor. V očekávání takové policejní akce se aktivizovala nedávno založená podpůrná síť odpůrců jaderné energetiky po celé zemi. Té noci proběhly demonstrace před úřady prefektur ve více než 70 městech po celé Francii.

Les zvaný Lejuc byl před několika lety vybrán jako místo, kde budou na povrch ústit větrací šachty plánovaných podzemních chodeb k ukládání francouzského komerčního a vojenského jaderného odpadu. V létě 2016, kdy úřad pro nakládání s jaderným palivem (ANDRA) v lese nezákonně oplotil staveniště, vyhnala stavební dělníky skupina odpůrců úložiště a sama les obsadila. Aktivisté zde od té doby pěstují plodiny a zabydleli se ve stromových domech a strážních věžích, odkud obecní les chrání. Vlastnické právo k pozemku sice zůstává sporné, ale soud loni v létě nařídil vystěhování nových obyvatel, čímž policii poskytl pravomoc k současnému jednání.

Policie s úmyslem izolovat odpůrce od jejich podporovatelů zablokovala silnice vedoucí do lesa a zároveň zatýkala aktivisty na rozhlednách a v blízkosti jejich stromových obydlí. Když se rozšířila zpráva o zátahu, policie zastavovala auta přijíždějící z několika blízkých vesnic a legitimovala řidiče i spolujezdce. Zablokovali i ulice ve vsi Bure, když obklíčili Dům odporu, v němž již více než 20 let sídlí místní odpůrci státního projektu. Když policie vyrazila dveře a vtrhla dovnitř, v prvním patře se ukrývalo nejméně 30 obyvatel lesa. Někteří se k sobě připoutali a policisté je od sebe museli odřezávat, ale během několika hodin byli všichni odpůrci vyvedeni a policie prohledala dům. Mnozí byli rozvezeni na nedaleké policejní stanice, kde zjišťovali jejich identitu. Na konci akce zůstalo pět osob v policejní vazbě.

Společné tiskové prohlášení devíti sdružení odpůrců úložiště odsoudilo zátah a pokrytectví vlády. Přestože ministr životního prostředí Nicolas Hulot prohlašoval, že další postup v otázce úložiště se bude vyznačovat dialogem, nikoli „silou a brutalitou“, den předtím poslal sdružením neupřímné pozvání na schůzku se svým náměstkem Sebastienem Lecornu, jenž měl do oblasti dorazit v den zátahu a ráno následujícího dne, 23. února, se sejít k jednání na úřadě obce Bar-le-Duc.

Sdružení pozvání odmítla s poznámkou: „Takhle se dělá demokracie? Diplomatické návštěvy, sliby zaměstnání a jaderné výstavby na jedné straně a zároveň brutalita a bezhlavé potlačování odporu. … Kdo je v lese Lejuc ilegálně? Osazenstvo lesa, které postavilo barikádu před šíleným a ze všech stran zpochybňovaným projektem, nebo orgány, které tímto nepochopitelným vystěhováním projekt podporují? Vláda tvrdí, že prosazuje zákony, a zatím ANDRA byla třikrát odsouzena a stále jsou na ni podány čtyři stížnosti a žaloby u soudu za nezákonnou činnost na sporných pozemcích lesa Lejuc.“

Tyto zátahy jsou posledním vyhroceným krokem v rámci úsilí úřadu ANDRA kopnout do země. Přišly krátce po obviněních odpůrců úložiště zatčených při dřívějších srážkách s policií, kterým příští měsíc hrozí možné odnětí svobody.

Podrobnosti viz http://en.vmc.camp/2018/02/22/expulsion-forest-info-thread/

Kroniku posledních dvou let hnutí odporu proti jadernému úložišti v anglickém jazyce najdete na stránkách zpravodaje Nuclear Resister v číslech 182 (6. září 2016), 184, 185 a 186 (ke stažení na www. nukeresister.org/back-issues/).

Originál článku: Jack Cohen-Joppa, 23. února 2018, „Hundreds of French police smash nuclear dump protest camp, raid support house and arrest opponents“, www.nukeresister.org/2018/02/22/hundreds-of-french-police-smash-nuclear-dump-protest-camp-raid-support-house-andarrest-opponents/

*****
(C) Přeložil Petr Kurfurst, Temelin.cz // Foto: reporterre.net