Turečtí investoři se stáhli z projektu JE Akkuyu, Rosatom hledá náhradu

Nejambicióznější aktuální zahraniční projekt ruské společnosti Rosatom, jaderná elektrárna Akkuyu v Turecku s plánovanými čtyřmi reaktory AES – 2006, čelí vážnému problému s financováním. Konsorcium tureckých partnerů, které mělo pokrýt 49 % celkové investice, oznámilo, že se z projektu stahuje, neboť se nepodařilo dojednat shodu na obchodních podmínkách.  Zajištění potřebných 20 miliard dolarů tak zůstává výhradně na Rosatomu, což celý projekt významně komplikuje.

Rosatom zahájil jednání s dalšími potenciálními investory, zatím ovšem nejsou známy ani předběžné výsledky. Zatím nebyl zveřejněn žádný odhad, jak se odchod tureckých partnerů promítne do harmonogramu výstavby. Ovšem termín spuštění prvního reaktoru elektrárny v roce 2023, který byl uváděn během listopadové návštěvy prezidenta Vladimira Putina v Turecku, je nyní vážně zpochybněn.

Projekt jaderné elektrárny Akkuyu byl kvůli obtížnému financování pozastaven již v minulosti. Mezivládní dohoda o výstavbě elektrárny byla podepsána již začátkem minulé dekády. Rosatom plánoval, že elektrárnu postaví, bude ji vlastnit a provozovat, přičemž elektřinu bude prodávat za garantovanou výkupní cenu. Tento plán ovšem narazil na potíže ruské ekonomiky způsobené nízkými cenami ropy, jako klíčové vývozní komodity.

Potíže zahraničních záměrů Rosatomu se v posledních letech neomezují jen na Turecko. Projekt nového reaktoru v Kaliningradské oblasti, jenž měl být určen pro vývoz elektřiny do zemí Evropské unie byl zastaven kvůli oslabení poptávky. Projekt výstavby reaktorů v bulharské elektrárně Belene skončil poté, co se z něj stáhli evropští investoři.

Více informací:
http://bellona.org/news/nuclear-issues/2018-02-investor-pullout-leaves-rosatom-at-sea-with-its-nuclear-project-in-turkey

*****

(c) Karel Polanecký, Temelín.cz // obrázek: archiv Cally