Hitachi opouští projekt výstavby reaktorů v britské elektrárně Wylfa

Podle informací japonských médií má vedení společnosti Hitachi rozhodnout na svém lednovém zasedání o odstoupení od projektu výstavby dvou nových reaktorů v jaderné elektrárně Wylfa ve Velké Británii. Důvodem pro rozhodnutí má být neúspěch vyjednávání s britskou vládou o financování projektu. Podle návrhu Hitachi měla britská vláda zajistit půjčku několika miliard liber, která by byla splácena díky garantovaným cenám elektřiny.

Na jaře 2018 britská vláda souhlasila s tím, že zajistí financování na úrovni odpovídající dvěma třetinám deklarovaných nákladů. Hitachi se nepodařilo získat investory pro zbývající třetinu. Následná jednání s britskou vládou o zvýšení jejího podílu již nevedla k cíli. Hitachi počítá s tím, že se k projektu může vrátit, aktuálně však ukončí přípravné práce.

Poté co v loňském roce ukončila Toshiba přípravu projektu britské jaderné elektrárny Moorside a Mitsubishi Heavy Industries oznámila konec projektu turecké elektrárny Sinop, jde o třetí odstoupení japonské firmy od zahraničního jaderného projektu.

Více informací:
https://asia.nikkei.com/Business/Business-Deals/Hitachi-to-suspend-all-work-on-UK-nuclear-plant

*****

(c) Karel Polanecký, Temelin.cz // foto: Wikimedia Commons