Korejská KHNP chce stavět reaktory v Dukovanech, ale její nabídka neplní české požadavky

Rozhovor, který poskytl prezident jihokorejské firmy KHNP Jae Hoon Chung regionálním Horáckým novinám, vyvolal otázku, jaký typ reaktoru vlastně hodlá společnost nabízet pro výstavbu nového bloku v jaderné elektrárně Dukovany. Podle slov Jae Hoon Chunga změnila firma původní záměr nabídnout reaktor APR 1400, neboť pro Dukovany je vhodnější typ s menším výkonem. V rozhovoru pro Horácké noviny je uveden model OPR 1000.

Přiměřený výkon je nepochybně významným kritériem pro výběr dodavatele, které je zmiňováno představiteli Stálého výboru pro jadernou energetiku. Jiná kritéria však patrně budou významnější. Reaktor OPR 1000 patří do takzvané druhé generace a byl stavěn v Jižní Koreji od devadesátých let. Nesplňuje tak jedno důležité kritérium – nejedná se o produkt splňující nejlepší dosahované standardy. V Evropě se nové projekty již řadu let týkají výhradně reaktorů 3. generace.

Připusťme ovšem, že zkratka OPR se do rozhovoru dostala v důsledku překlepu. Na jiném místě rozhovoru je v souvislosti s licencováním zmíněn i reaktor APR 1000. V tomto případě jde skutečně o korejský projekt reaktoru 3. generace. Ten je ovšem podle dostupných informací stále ve vývoji, takže dosud nikde nezískal licenci a tím pádem se ani nestaví. Bude-li česká strana v souladu s předchozími deklaracemi vyžadovat reference na existující projekty, bude si v případě APR 1000 muset ještě několik let počkat.  

Rozhovor je dostupný na:
https://www.ekoregion5.cz/aktuality/jae-hoon-chung-nas-se-bat-nemusite/

*****

(c) Karel Polanecký, Temelín.cz //  Obrázek: Wikimedia Commons