Jaderná energetika v roce 2018: počet rozestavěných reaktorů klesl na desetileté minimum

Autorský tým ročenky World Nuclear Industry Status Report zveřejnil na svých stránkách základní údaje o vývoji jaderné energetiky ve světě v roce 2018. Přehled přinášíme ve zkráceném překladu.

Rok 2018 přinesl ve světě jaderného průmyslu tyto zásadní události: bylo spuštěno devět nových reaktorů (o osm méně oproti předpokladům ze začátku roku) a obnoven provoz sedmi dlouhodobě odstavených, dva bloky definitivně ukončily provoz. Byla zahájena výstavba pěti nových reaktorů, v pěti případech bylo určeno datum ukončení provozu. V provozu je aktuálně 417 reaktorů (o dvanáct více než před rokem), ve výstavbě dalších 49 (nejméně za posledních deset let).

Všech devět nových reaktorů bylo spuštěno ve dvou zemích – sedm v Číně a dva v Rusku. Po dlouhodobé odstávce byly uvedeny do provozu čtyři reaktory v Japonsku, po jednom ve Francii, Indii a Švýcarsku. Dva definitivně odstavené reaktory připadly na Rusko a Spojené státy. Navíc bylo rozhodnuto o tom, že dva bloky v Japonsku a jeden na Tchajwanu, které byly již několik let mimo provoz, budou definitivně uzavřeny.

Celkově je aktuálně v provozu 417 reaktorů, což je o dvanáct více než před rokem, ale stále méně než před havárií ve Fukušimě a o 21 méně oproti historickému maximu v roce 2002. Počet definitivně odstavených reaktorů vzrostl na 177. Počet rozestavěných reaktorů klesl pátým rokem v řadě a poprvé v této dekádě činí méně než 50.

V roce 2018 byla zahájena výstavba pěti nových reaktorů - po jednom v Bangladéši, Rusku, Turecku (ve všech těchto případech jde o projekty financované Ruskem a stavěné společností Rosatom), Jižní Koreji a Velké Británii. Společnost EDF-Energy sice dosud nepovažuje výstavbu britské elektrárny Hinkley Point za zahájenou, ale vzhledem k probíhajícímu betonování základů je splněna definice Mezinárodní agentury pro atomovou energii (IAEA) pro rozestavěné bloky.

Stojí za poznámku, že v Číně, kde byla v posledních deseti letech zahájena výstavba 35 z celkových 59 bloků, byl poslední komerční reaktor rozestavěn v prosinci 2016 (v roce 2017 začala pouze výstavba pilotního projektu rychlého reaktoru). Čínský jaderný průmysl čeká na rozhodnutí centrální vlády zejména v otázce výběru technologie, které je očekáváno během roku 2019. Dosud není k dispozici žádná oficiální zpráva o harmonogramu a rozsahu aktualizovaného plánu čínského jaderného rozvoje.

Kompletní článek včetně grafiky najdete na titulní stránce webu https://www.worldnuclearreport.org

*****

(c) Karel Polanecký, Temelin.cz // foto: PRNewswire