Projekt britské jaderné elektrárny Moorside končí

Společnost Toshiba se rozhodla zlikvidovat svoji jadernou dceřinou společnost NuGen, která byla založena s cílem vybudovat ve Velké Británii jadernou elektrárnu Moorside v Cumbrii se třemi reaktory. Projekt elektrárny Moorside tak končí pro nezájem ze strany investorů.

Toshiba se dostala do obtížné ekonomické situace v důsledku nákupu společnosti Westinghouse, která posléze zbankrotovala kvůli neúspěšným projektům nových reaktorů ve Spojených státech (nedokončený projekt jaderné elektrárny Summer). Pokračování v projektu Moorside bylo pro Toshibu v současné situaci příliš velkým rizikem.

Toshiba se v posledních měsících pokoušela prodat celý projekt korejské společnosti Kepco, viz. Zatímco před koncem roku 2017 prohlašovaly Toshiba a Kepco, že dohoda o prodeji je prakticky před dokončením, v letošním roce zájem zástupců korejské firmy ochladl. Jedním z důvodů může být změna ve vedení firmy Kepco. Druhým možným důvodem jsou podmínky podpory projektu, o nichž zástupci firmy Kepco jednali s  britským ministerstvem energetiky. Je prakticky jisté, že ministerstvo chtělo pro britskou stranu dosáhnout lepších podmínek než v případě jaderné elektrárny Hinkley Point, kterou staví francouzská společnost EDF.

Více informací:
https://www.bbc.com/news/business-46122255

*****

(c) Karel Polanecký, Temelín.cz // obrázek: NUKEM