Spuštění finské jaderné elektrárny Olkiluoto se opět odkládá – do roku 2020

Společnost TVO, která je hlavním investorem finské jaderné elektrárny Olkiluoto, zveřejnila na konci listopadu 2018 informaci o dalších úpravě harmonogramu dokončení reaktoru EPR v jaderné elektrárně Olkiluoto. Podle aktuálních odhadů se termín uvedení do komerčního provozu odkládá ze září 2019 na leden 2020. Francouzská firma Areva/Framatome, která je hlavním dodavatelem, uvedla, že důvodem je delší doba trvání předprovozních zkoušek.

Spuštění v roce 2020 znamená zpoždění o jedenáct let oproti původně plánovanému termínu. Délka výstavby se tak dostává na patnáct let, což je o pět let více než světový průměr u reaktorů dokončených v posledních deseti letech.

Podle původního plánu měl být reaktor uveden do provozu na jaře 2009. S dlouhým zpožděním souvisí i výrazný nárůst nákladů. Podle původní smlouvy mělo dodavatelské konsorcium Areva-Siemens postavit elektrárnu za 3,2 miliardy eur, poslední odhad se pohybuje kolem 8,5 miliardy eur (od roku 2014 nebyla částka aktualizována navzdory prodlužování výstavby). Společnost TVO a konsorcium Areva-Siemens se po dlouhém arbitrážním sporu letos na jaře dohodli, že Areva za zpoždění zaplatí penále 450 milionů eur. V případě, že reaktor nebude spuštěn do konce roku 2019, dojde k navýšení penále o 400 milionů eur.

Zatím nejsou k dispozici aktuální vyjádření, zda v případě zpoždění do ledna 2020 bude TVO zaplacení dodatečného penále vyžadovat.

Více informací:
http://www.world-nuclear-news.org/Articles/New-delay-in-start-up-of-Finnish-EPR
https://af.reuters.com/article/commoditiesNews/idAFL8N1WJ5OS

*****

(c) Karel Polanecký, Temelin.cz // foto: Wikimedia Commons