Výstavba jaderné elektrárny Vogtle bude pokračovat, cena se odhaduje na 28 miliard dolarů

Všichni investoři výstavby dvou nových reaktorů v jaderné elektrárně Vogtle na konci září odsouhlasili pokračování projektu. Jednání vyvolal další nárůst ceny, která se podle amerických médií vyšplhala  na 27 až 28 miliard dolarů (včetně započítání finančních nákladů spojených s půjčkami), což je dvojnásobek původního odhadu.

Zatímco nejvýznamnější vlastník projektu, společnost Georgia Power (dceřiná firma Southern Company), která vlastní 45 %, pokračování výstavby jednoznačně prosazoval, společnost Oglethorpe seriózně zvažovala její ukončení. Oglethorpe se na projektu podílí 30 % a každé navýšení nákladů pocítí její zákazníci. Oglethorpe nakonec souhlasila s pokračováním projektu pod podmínkou, že případné další navýšení nákladů pokryje Georgia Power.

Analytik Greg Gorgon označil dohodu za Pyrrhovo vítězství Georgia Power. Ta sice dosáhla svého cíle pokračovat ve výstavbě, ale její akcionáři jsou vystaveni vyšším rizikům v případě dalšího prodražení.

Investorské společnosti převzaly management výstavby poté, co původní hlavní dodavatel, společnost Westinghouse, vyhlásil na jaře 2017 bankrot. Zatímco obdobný projekt v elektrárně Summer v Jižní Karolíně byl v důsledku bankrotu Westinghouse ukončen, v případě elektrárny Vogtle rozhodli vlastníci o pokračování výstavby.

Právě projekty jaderných elektráren Vogtle a Summer byly hlavní příčinou bankrotu společnosti Westinghouse. Ta by na základě uzavřených smluv musela financovat miliardové překročení rozpočtu výstavby, které by ji odběratelé nezaplatili.

Více informací:

https://www.bloomberg.com/view/articles/2018-09-27/nuclear-power-s-big-problem-isn-t-that-it-s-nuclear
https://www.utilitydive.com/news/oglethorpe-meag-vote-to-move-forward-with-vogtle-nuclear-project/533104/

*****

(c) Karel Polanecký, Temelin.cz // foto: PRNewswire