Britský jaderný program závisí na dohodě o miliardách liber pro elektrárnu Wylfa

Hiroaki Nakaniši, předseda představenstva japonského koncernu Hitachi, se v květnu sešel s britskou premiérkou Theresou Mayovou, aby vyjednal finanční podporu pro výstavbu nových reaktorů v elektrárně Wylfa. Výsledky jednání nebyly zveřejněny, ale z vyjádření představitelů jaderného průmyslu vyplývá, že Hitachi nadále usiluje o zlepšení podmínek a podmiňuje jím realizaci projektu.

Významný reprezentant jaderného průmyslu Tim Yeo ze skupiny New Nuclear Watch Europe vyjádřil obavu, že společnost Hitachi od projektu odstoupí a budou ji následovat další potenciální investoři, což by vedlo ke zhroucení britských jaderných plánů. Ty zahrnují výstavbu nových reaktorů v elektrárnách Sizewell, Moorside a Bradwell.

Hlavním předmětem jednání mezi koncernem Hitachi a britskou vládou je financování výstavby reaktorů. Vedení firmy usiluje o půjčku ve výši několika miliard liber (japonská média píší o 13 miliardách liber, žádná ze stran tuto částku nepotvrdila), kterou má zajistit britská vláda. Zatímco ministerstvo energetiky tento záměr podporuje, ministr financí se k němu staví skepticky. Investice do elektrárny se má zaplatit díky garantované výkupní ceně elektřiny. Ta má dosáhnout 80 liber za megawatthodinu. To je sice méně než v případě rozestavěné elektrárny Hinkley Point, ale stále jde o dvojnásobek aktuální tržní ceny.

Celkové náklady na výstavbu dvou reaktorů jsou odhadovány na 20 miliard liber, tedy ještě více než v případě Hinkley Point.  Paul Dorfman z Energy Institutu působícího na University College London vysokou cenu komentoval slovy: “Vláda chce po daňových poplatnících a spotřebitelích elektřiny, aby zaplatili velmi drahou jadernou elektrárnu ve chvíli, kdy náklady na obnovitelné zdroje rychle klesají.“

Více informací:
https://www.theguardian.com/environment/2018/may/25/new-uk-nuclear-power-plants-hinge-on-deal-between-hitachi-and-government

*****
(C) Karel Polanecký, Temelin.cz