Bývalý šéf amerického jaderného dozoru označuje další provoz reaktorů za hazard

Greg Jaczko, který vedl jaderný dozor Spojených států (Nuclear Regulatory Commission – NRC) po dobu tří let včetně roku 2011, kdy došlo k fukušimské havárii, vydal knihu, v níž shrnuje své zkušenosti a poznatky. Kniha s názvem Confessions of a Rogue Nuclear Regulator (Zpověď neposlušného jaderného regulátora) je v amerických médiích označována jako „výbušná“. Autor v ní vyjadřuje přesvědčení, že provoz jaderných elektráren je velmi riskantní a jeho pokračování povede k další havárii ve Spojených státech nebo jinde ve světě. Navrhuje ukončit využívání jaderné energetiky.

V případě 98 reaktorů ve Spojených státech Jaczko uvádí, že nejsou provozovány tak bezpečně, jak by mohly být. Za jeden z problémů označuje skutečnost, že jaderný průmysl je do značné míry kontrolován na základě pravidel, která si sám určuje.

Jaczko v knize obhajuje své doporučení z roku 2011, aby Američané pobývající v Japonsku v době fukušimské havárie opustili zónu v okruhu 80 kilometrů od elektrárny. Doporučení považuje za přiměřené, neboť radioaktivní zamoření mohlo být výrazně vyšší, kdyby vítr v kritických dnech nefoukal směrem na moře.

U příležitosti vydání své knihy byl Gregory Jaczko konfrontován se svým výrokem z roku 2011, kdy řekl: „Jaderné elektrárny v naší zemi pracují bezpečně.“ Ve své reakci uvedl: „Tuto větu je třeba doplnit slovy …, ale mohou může na nich dojít k nehodě a bude na nich docházet k nehodám. A na to se musíme připravit.“

Více informací:
https://www.dailymail.co.uk/news/article-6599195/Barack-Obamas-former-regulator-Greg-Jaczko-says-nuclear-power-hazardous.html

*****

(c) Karel Polanecký, Temelín.cz / foto: Wikimedia Commons