Britský jaderný dozor bude rozhodovat o možnosti opětovného spuštění reaktoru s trhlinami v grafitových blocích

Společnost EDF Energy usiluje o opětovné spuštění třetího bloku v jaderné elektrárně Hunterston B. Ten byl neplánovaně odstaven na jaře 2018 z důvodu šíření trhlin v grafitových blocích tvořících jádro reaktoru. Podle vyjádření EDF z loňského roku se trhliny šířily rychleji, než experti očekávali. Vzhledem k tomu, že grafitové bloky nelze vyměnit ani opravit, musí EDF přesvědčit jaderný dozor o vyhovující bezpečnosti provozu navzdory trhlinám, kterých bylo celkem detekováno 370. EDF Energy žádost o povolení k obnovení provozu aktuálně připravuje.

Provozovatel musí jaderný dozor přesvědčit, že bude schopen odstavit reaktor i v případě zemětřesení, tedy že nedojde k vážnému poškození popraskaných grafitových bloků. Ředitel elektrárny Colin Weir uvedl, že během roční odstávky reaktoru byla provedena řada testů, jejichž výsledky budou předány jadernému dozoru. Domnívá se, že testy prokázaly možnost bezpečného provozu reaktoru, navzdory překročení limitu pro počet trhlin. EDF Energy proto bude žádat o navýšení tohoto limitu.

Sama společnost EDF Energy připouští, že právě šíření trhlin je limitujícím faktorem pro životnost reaktorů AGR, kterých je v Británii provozováno celkem čtrnáct. EDF však neuvádí, při jakém rozšíření trhlin by již sama nepovažovala provoz reaktorů za bezpečný. Společnost stále počítá s provozem reaktoru do roku 2023, výrok jaderného dozoru lze ovšem těžko předjímat.

Grafitových bloků je v každém reaktoru AGR kolem 3000 a jejich mechanické vlastnosti se mění v důsledku radiace a přímého styku s chladícím oxidem uhličitým. Vznik trhlin je způsoben napětím mezi povrchem bloku a jeho jádrem.

Profesor Neil Hyatt z Sheffield University, který se specializuje na jaderné reaktory uvedl: "Vždy bylo zřejmé, že integrita grafitového jádra bude limitujícím faktorem pro životnost tohoto typu reaktorů. Nakonec dojde k tomu, že bude reaktor odstaven a kvůli trhlinám již nebude možné obnovit jeho provoz."


Více informací (včetně videa a fotografií trhlin v grafitových blocích):
https://www.bbc.com/news/uk-scotland-47485321?ns_mchannel=social&ns_campaign=bbcnews&ns_source=facebook&ocid=socialflow_facebook

*****

(c) Karel Polanecký, Temelin.cz // foto: Wikimedia Commons