Francouzská společnost EDF má problém s vadnýmí díly v jaderných elektrárnách

Společnost EDF, která provozuje francouzské jaderné reaktory, zveřejnila 10. září, že dostala od dodavatele jaderných zařízení Framatome upozornění na výskyt vadných dílů v řadě dodávek z různých let. Vadné díly se mohou vyskytovat v provozovaných reaktorech, společnost ovšem neuvedla, zda bude nutné některé bloky odstavit za účelem opravy. EDF na problém upozornila jaderný dozor, který je bude zkoumat v příštích dnech a k jeho závažnosti se nevyjádřil.

Podle stručného vyjádření EDF došlo k porušení technologického postupu při výrobě parogenerátorů. Konkrétně nebyly dodrženy teploty při žíhání na odstranění pnutí po svařování. Hrozí tak, že projektované mechanické vlastnosti materiálu nebudou odpovídat skutečným. O povaze problému bylo zveřejněno velmi málo informací, cena akcií EDF ovšem skokově poklesla.

Oznámení je další nepříjemnou zprávou pro francouzský jaderný průmysl. EDF, která Framatome (dříve fungující pod názvem AREVA) majetkově převzala z rozhodnutí francouzské vlády před dvěma lety, se opakovaně potýká s dlouhodobými problémy této firmy. EDF doplácí na nevyhovující kvalitu svarů, která způsobila odklad spuštění rozestavěného bloku jaderné elektrárny Flamanville. Nadále pak musí řešit problémy s falšovanou dokumentací v továrně na výkovky v Creusot.


Více informací:
https://www.bloomberg.com/news/articles/2019-09-10/edf-flags-issues-in-reactor-parts-in-blow-to-nuclear-industry

*****

(c) Karel Polanecký, Temelín.cz // foto: Wikimedia Commons