ČEZký energetický skanzen

Ministerstvo průmyslu připravuje návrh Státní energetické koncepce České republiky na roky 2011 až 2060. Scénáře vypadají jako z minulého století: až desítky dalších Temelínů, dvě zbourané obce a padesát megatun emisí. V praxi by realizace takových plánů umožnila zachovat dominantními postavení několika málo energetických firmám. Nové doly na hnědé i černé uhlí a uran pak zvýší českou závislost na obřích centrálních zdrojích.

Atomové sny

Návrh ministerstva průmyslu počítá s udržování těžby uranu v Rožné i za cenu dotací. Ministerští plánovači by také rádi otevřeli těžby uranu na nových ložiscích. A to i přes to, že hrozí použití devastující metody chemického loužení na Liberecku, protože zde hlubinnou těžbu kvůli geologickým podmínkám využít nejde. Energetická koncepce opět navrhuje posílení role jádra. Sousední Německo se rozhodlo vybudovat moderní, čistou ekonomiku využitím příležitostí zelených zdrojů a energetické efektivity, kdyby vláda návrh přijala čeká Česko stavba nových jaderných elektráren o výkonu pěti až sedmi Temelínů. Přitom není dosud jasné, zda zde existuje vhodné místo pro uložení vysoceradioaktivního odpadu ze současných atomových reaktorů.

„Je evidentní, že návrh energetické koncepce zpracovali jaderní snílci naprosto odtržení od vývoje světové i evropské energetiky v posledních nejméně třiceti letech. Nikdo, dokonce ani ČEZ, tady nepostaví sedm nových Temelínů v době, kdy bude levnější i fotovoltaika," komentuje utopické vize ministra Kocourka Edvard Sequens ze sdružení Calla, bývalý člen takzvané Pačesovy komise. „Buď návrh svých podřízených nečetl, nebo ztratil rozum, jinak si to vysvětlit nedokážu,“ dodává Sequens.

Modernizace ekonomiky? Zapomeňte

Přitom Mezinárodní energetická agentura nebo německá vláda předpokládají, že elektřina z malých solárních elektráren bude pro spotřebitele levnější, než elektřina ze sítě ještě před rokem 2020. Již dnes mezi nejlevnější čisté zdroje patří energie z větru. „K výhodám zelené energetiky od snižování spotřeby fosilních paliv nebo nahrazování obstarožních jaderných elektráren pomalu přibývá také cenová atraktivita pro podniky i domácnosti. Do větrných turbín nebo solárních elektráren na střechách investují světové špičky jako Google nebo IKEA. Prosadí-li Kocourek svůj plán, české podniky na příštích padesát let přijdou o přístup k levné energii i progresivním technologiím," říká Martin Sedlák z Hnutí DUHA.

Prvním krokem k proměně energetiky je využití příležitostí ke zvyšování energetické efektivnosti domů a průmyslové výroby. Analýzy Pačesovy komise i dalších odborných studií potvrzují, že roční spotřebu energie v českých domech lze postupně snížit o 173 PJ. Nové domy lze rovnou stavět v takzvaném pasivním standardu. Náklady na jejich pořízení jsou asi jen o 5–10 % vyšší, kdežto účty za vytápění o 80–90 % nižší.  Energeticky efektivní výstavba se však zatím neobejde bez pomoci při pořízení moderních technologií. Kocourek však v plánu nechává čisté příležitosti ke snížení plýtvání s cennými jouly ležet ladem. „Stačila by přitom jednoduchá opatření, jako je energetická renovace budov, která mohou srazit spotřebu ruského plynu i závislost na uhelných dolech. Do energetické koncepce proto patří takové impulsy, jako je Program energetické nezávislosti, který pomůže domácnostem se zateplením většiny českých domů. Vláda by do něj měla investovat miliardy korun, jež dostane z povolenek ke znečisťování,“ shrnuje chybějící části energetické koncepce Sedlák.

Čistě a bezpečně

Ekologické organizace přitom již před časem předložily k uhelně-jaderným snům ministerstva průmyslu vlastní protinávrh. Jejich koncepce Chytrá energie představuje konkrétní a propočtený plán, jak zelené inovace a nová odvětví mohou během čtyř desetiletí proměnit českou energetiku. Pokud se jejich návrh uskuteční, český dovoz ropy a zemního plynu klesne na polovinu; exhalace oxidu uhličitého budou o 88 % menší. Kalkulace také potvrzují, že lze zajistit dostatek energie pro české domácnosti a průmysl bez rozšiřování uhelných dolů a nových atomových reaktorů.

(c) Redakce Temelín.cz / foto: 1) Calla - 2) P. Langrock