Fukušimská katastrofa zdaleka nekončí

V polovině prosince oznámil japonský premiér Jošihiko Noda na tiskové konferenci, že reaktory v havarované jaderné elektrárně Fukušima Daiči se podařilo dostat do stavu studeného odstavení. Optimismus světových médií, která psala, že reaktory jsou nyní stabilní, ovšem rozhodně není na místě. Japonský předseda vlády neoznámil žádný průlom v likvidaci zničených reaktorů, spíš si pohrál se slovy.

Pojem studené odstavení (anglicky „cold shutdown“) označuje stav, kdy teplota v reaktoru klesne pod 95 stupňů Celsia. Háček je ovšem v tom, že označení se používá pro provozované reaktory. V případě tří reaktorů ve Fukušimě došlo k roztavení aktivní zóny a 260 tun taveniny vzniklé z jaderného paliva bylo zachyceno až v silné vrstvě betonu. V současné době není možné určit, v jakém stavu se roztavené palivo nachází ani jakou má teplotu.  Ani nejsou k dispozici technologie, kterými by bylo možné směs trosek a taveniny rozebrat a bezpečně uložit. Očekávání japonské vlády, že vybrání paliva bude trvat 25 let a celé rozebrání trosek 40 let se tak může ukázat jako nemístně optimistické.

Profesor Murray Jennex, jaderný expert z univerzity v San Diegu, komentoval výrok japonského premiéra následovně: „Ve Spojených státech se v případech, kdy je jaderná elektrárna ve stavu studeného odstavení, otevírají reaktorové haly a může jimi volně proudit okolní vzduch.“ Tomu se ve Fukušimě stále pokoušejí zabránit. Rovněž zprávy o brzkém návratu obyvatel evakuovaných z dvacetikilometrové zóny kolem elektrárny jsou předčasné. I ve městě Fukušima, které leží mimo zónu, zbývá ještě dekontaminovat tisíce domů.

Podrobnější zprávy najdete na www.voanews.com a na www.greenpeace.org.

*****

(C) Redakce Temelín.cz / obrázek: Wikimedia