Finská veřejnost protestuje proti riskantnímu záměru těžby uranu v provincii Kainuu

Formálním odvoláním i veřejnými protesty odpověděla finská veřejnost na rozhodnutí vlády udělit těžební firmě Talvivaara licenci na získávání uranu jako vedlejšího produktu z těžby niklu v dolech na území provincie Kainuu na severu Finska.

Hlavním důvodem protestů je obava z dalšího nárůstu znečištění okolních jezer, které způsobuje současná těžba niklu. Podle předsedy Finského svazu ochránců přírody (SSL) Risto Sulkavy by v důsledku extrakce uranu z vytěžené horniny stoupla spotřeba kyseliny sírové v dole minimálně o 10 %. Objem odpadních vod, jejichž vypouštění vede k nežádoucímu zvyšování koncentrace solí v okolních jezerech, by rovněž narostl. Svaz ochránců přírody se proti rozhodnutí finské vlády odvolal k Nejvyššímu soudu. Verdikt o tom, zda společnost získá všechna potřebná povolení k těžbě uranu padne během roku 2012.

Občanský protest proběhl rovněž během jednání valné hromady společnosti Talvivaara. Čtyřicet protestujících pomocí letáků a transparentů vyzvalo akcionáře, aby vyčlenili dostatečnou částku na likvidaci škod způsobených těžbou a zastavili provoz dolu, dokud se nepodaří zastavit znečišťování okolních jezer. Dalším požadavkem bylo zrušení záměru rozšířit těžební aktivity o získávání uranu.

Těžební společnosti ve střední Evropě často slibují, že budou dobývat uran pomocí moderních technologií šetrných k životnímu prostředí. Tato technologie dosud nebyla nikde představena. Kyselinové loužení hlušiny s nízkou koncentrací uranu navrhované firmou Talvivaara takovou hledanou technologií rozhodně není.

Více informací: http://www.wise-uranium.org/upeur.html#SOTKAMO

*****

(c) Karel Polanecký, Temelín.cz / fotografie: Wikimedia