Pochod okolím Lubence se nesl v duchu nesouhlasu s hlubinným úložištěm

Pátého května se konal již tradiční Pochod okolím Lubence. Více než stovka účastníků pochodu se na vytyčené trase setkávala na různých místech s transparenty a cedulkami vyjadřujícími nesouhlas s plánovanými průzkumnými pracemi v lokalitě Čertovka. Tedy s průzkumy,  které jsou nutným předpokladem pro vybudování úložiště jaderného odpadu.

Chtěli jsme připomenout, že již v roce 2004 byl Pochod okolím Lubence tematicky laděn jako nesouhlas lidí a obce s tím, že se Lubenec ocitl mezi zvažovanými lokalitami pro úložiště jaderného odpadu. Stejně jako tehdy, tak i dnes dostávali účastníci pochodu pamětní medaili NE úložišti,“ říká Jana Michalcová, učitelka místní ZŠ.  „V obci panuje v posledních měsících bouřlivá atmosféra, jejíž roznětkou byl předběžný souhlas zastupitelstva s průzkumnými pracemi. Připomenutí smyslu pochodu nám proto letos přišlo více než na místě,“ dodává Jana Michalcová.

Novinkou letošního pochodu byla i zastávka s občerstvením pro jeho účastníky v usedlosti Struhaře – právě rekonstruovaném zámečku, který je přímo na trase, na kraji Vítkovic u Lubence. „Určitě se zpětně doslechneme, že bylo naším cílem koupit si lidi za pivo. Naším cílem však bylo se s lidmi sejít, připomenout jim smysl pochodu a byla to pro nás také příjemná příležitost ukázat jim, co děláme a jaké jsou naše plány do budoucna,“ komentuje zastávku na trase Petr Čechura, majitel usedlosti Struhaře.  „Doufejme, že naše plány ani budoucnost místních nezhatí právě hlubinné úložiště a že se občerstvení v průběhu pochodu stane příjemnou tradicí,“ doplňuje Petr Čechura.

S cedulkami uprostřed lesa, které upozorňovaly na nebezpečné radioaktivní látky, se účastníci pochodu setkávali nejvíce v jeho závěru, tedy přímo na Čertovce. „Právě toto je místo, kterého by se budoucí úložiště nejvíce dotýkalo a tak by se i tyto cedule a výstražné označení mohly stát smutnou realitou a celá Čertovka uzavřenou oblastí,“ komentoval značení pochodu Richard Kanta, lubenecký patriot. Pan Kanta ještě doplňuje: „V tuto chvíli je vše již v rukou místních lidí, kteří budou mít možnost definitivně vyjádřit svůj názor v plánovaném obecním referendu. A na základě toho, co jsme od místních slyšeli v březnu v kulturním domě i v sobotu na pochodu,  jsme přesvědčeni, že se bude jednat o jednoznačný nesouhlas.“

Více informací o problematice hledání úložiště v lokalitě Čertovka na webu iniciativy SOS Lubenec.

*****

(C) Jana Michalcová, SOS Lubenec / Foto: SOS Lubenec