Spojené státy získávají z obnovitelných zdrojů více energie než z jádra

Navzdory zpomalení ekonomiky a absenci účinné politiky snižování emisí skleníkových plynů, byl rok 2011 pro obnovitelné zdroje ve Spojených státech příznivý. Podle statistik ministerstva energetiky rostly obnovitelné zdroje rekordním tempem a v tabulce podílu na domácí produkci energie předstihly jaderné reaktory. Obnovitelné zdroje se v roce 2011 podílely na výrobě energie  11,8 %, jádro pokrylo 10,57 %.

Sledujeme-li pouze výrobu elektřiny, mají zatím jaderné elektrárny nad obnovitelnými zdroji navrch. V roce 2011 vyrobily v USA 790 TWh, zatímco obnovitelné zdroje 520 TWh. I v případě elektřiny ovšem platí, že produkce obnovitelných zdrojů trvale roste. Pozoruhodný je zejména trend ve výrobě elektřiny z větrných elektráren, která za posledních deset let vzrostla ze 7 na 120 TWh. Výroba fotovoltaických elektráren zatím nepřekročila 2 TWh, ale také stoupá poměrně rychlým tempem.

V případě fotovoltaiky dosud závisí objem investic do nových zdrojů na vládních podporách (příjemcem dotací jsou ovšem v USA i jaderné reaktory). Případné rozhodnutí Kongresu o zrušení podpory pro obnovitelné zdroje by mohlo její rozvoj zbrzdit. Ovšem vzhledem ke klesajícím cenám technologií, solární průmysl tvrdí, že je na dohled doba, kdy bude fotovoltaika konkurenceschopná i bez dotací.

Podrobnější zpráva: http://www.good.is/post/america-is-getting-more-power-from-renewables-than-from-nuclear/

Kompletní statistika je dostupná na http://www.eia.gov/totalenergy/data/monthly/

*****

(c) Karel Polanecký, Temelín.cz // foto: Wikimedia, GNU Free Documentation License