Jaderný odpad? Děkujeme, nechceme!

Vyšlo první letošní číslo zpravodaje "Jaderný odpad? Děkujeme, nechceme!", který především pro obyvatele lokalit vytipovaných pro hlubinné úložiště vydává Calla a Hnutí DUHA.  Co si můžete přečíst na jeho stránkách?

Dění okolo vyhledávání konečného hlubinného úložiště pro český vysoceradioaktivní odpad v posledních měsících prudce akcelerovalo. V tomto čísle zpravodaje lehce zhodnotíme besedy, které propukly v režii Správy úložišť radioaktivních odpadů, podíváme se na zásadní obrat, ke kterému došlo v Lubenci, přičemž se nám představí místní, nově vzniklé sdružení. Také zaznamenáváme první ostrůvky občanského názoru na nově přidané lokalitě Kraví hora.

Za našimi hranicemi nahlédneme na okolnosti výběru místa pro centrální sklad jaderných odpadů ve španělském Villar de Caňas a na zásadní změnu postupu státu při hledání úložiště v Německu. Na příkladu potenciální těžby uranu na Slovensku se dozvíme, že právo veta obcí zakotvené v zákoně u našich sousedů možné je. Závěrečná zpráva japonské parlamentní komise ukázala, že katastrofa fukušimské jaderné elektrárny byla zaviněna zejména lidmi. A to by mělo být mementem i u nás ve středu Evropy, kde se zatím mnozí oddávají opojným snům o nových atomových reaktorech. Kdy se konečně vzbudí?

Starší čísla zpravodaje najdete na stránkách www.calla.cz/jadernyodpad .

*****

(C) Edvard Sequens, Temelín.cz