Francouzi žádají vysokou cenu za záchranu britského jaderného programu

Britský deník The Times přinesl další informace o možném zdražení elektřiny ve Velké Británii v souvislosti s výstavbou dvou reaktorů v jaderné elektrárně Hinkley Point, kterou připravuje společnost EDF Energy s britským partnerem – firmou Centrica. O předpokládaných důsledcích nárůstu ceny reaktorů pro Brity jsme informovali v článku Reaktor pro Temelín stojí v Británii 220 miliard korun.

Novináři z The Times zjistili, že francouzský energetický gigant EDF podmiňuje zahájení výstavby v Hinkley Point příslibem významné dotace od britské vlády. Peníze na dotaci by byly vybrány formou fixního poplatku, který by se objevoval na účtech britských odběratelů elektřiny v následujících desetiletích. Konkrétně by domácnosti a firmy platily na podporu jaderného programu britské vlády 2,8 miliardy liber ročně navíc po dobu příštích dvaceti let.

Reforma trhu s elektřinou, kterou navrhuje britská vláda v novele energetického zákona, předpokládá, že provozovatelé nízkouhlíkových zdrojů budou mít nárok na vyšší cenu elektřiny oproti tržní hodnotě. Ministři tím chtějí povzbudit investice do jaderných reaktorů a větrných elektráren umístěných na moři. Reforma ovšem potrvá několik let, EDF Energy proto dojednává s vládou speciální dotační mechanismus.

Společnost se má do konce roku rozhodnout, zda k investici o celkové výši 14 miliard liber do dvou nových reaktorů v elektrárně Hinkley Point přistoupí. Proto vyjednává s ministerstvem energetiky o minimální garantované ceně elektřiny. Podle zdrojů z průmyslových kruhů požaduje EDF Energy cenu 165 liber za megawatthodinu, tedy téměř čtyřnásobek současné velkoobchodní ceny.

Mluvčí EDF Energy popřel citovanou částku a uvedl, že dosud není možné uvést přesné číslo. Podle finančních analytiků není vyloučeno, že konkrétní výše nebude zveřejněna a na účtech bude ukryta pod různými položkami. Dotace pro EDF Energy bude záviset na dohodě s vládou, nikoli na podobě nového energetického zákona, který nebude do konce roku schválen. Vláda chce společnosti umožnit rozhodnutí o investici do reaktorů speciální nabídkou. Tu ovšem bude obtížně obhajovat před Evropskou komisí.

Více informací: http://www.thetimes.co.uk/tto/business/industries/utilities/article3476326.ece

*****

(c) Karel Polanecký, Temelín.cz // foto: Wikimedia Commons