Už druhý belgický reaktor je odstaven kvůli trhlinám v tlakové nádobě

Belgický jaderný dozor Federaal Agentschap voor Nucleaire Controle (FANC) oznámil, že předběžné výsledky testů provedených na reaktoru Tihange 2 potvrzují podezření na výskyt trhlin v tlakové nádobě.

Reaktor o výkonu 1008 MW provozovaný firmou Electrabel na jihu Belgie měl být po skončení plánované odstávky opětovně uveden do provozu v průběhu října. Nyní je zřejmé, že provozovatel musí spuštění reaktoru odložit minimálně na dobu potřebnou k analýze výsledků provedených testů.

Jde o druhý belgický reaktor, který se v krátké době potýká s obdobným problémem – v srpnu byl kvůli podezření na trhliny v tlakové nádobě odstaven reaktor Doel 3. Jeho opětovné spuštění nelze v letošním roce očekávat. V případě potvrzení podezření bude odstavení reaktoru pravděpodobně definitivní.

Mluvčí společnosti Electrabel k výsledkům testů na reaktoru Tihange 2 uvedla: "Objevili jsme stejné indikace jako v případě reaktoru Doel 3. V současné době provádíme analýzy a připravujeme dokumentaci pro jaderný dozor.“

V současné době tak zůstávají mimo provoz dva ze sedmi belgických reaktorů. Podle státního tajemníka pro energetiku Melchiora Watheleta simulace chování energetického systému bez dvou uvedených reaktorů ukazují, že by nemělo docházet problémům způsobeným nedostatečnými dodávkami elektřiny.

Tlakové nádoby obou problematických reaktorů byly vyrobeny dnes již neexistující firmou Rotterdam Dry Dock.  Ta dodala tlakové nádoby také pro dalších devět reaktorů v Evropě a deset ve Spojených státech.

Více informací:
http://www.reuters.com/article/2012/09/13/belgium-nuclear-idUSL5E8KD9D420120913

*****

(c) Karel Polanecký, Temelín.cz // foto: Archieffoto PhotoNews