Oprava kontejnmentu elektrárny Crystal River může překročit 3 miliardy dolarů

Opětovné uvedení poškozeného bloku floridské jaderné elektrárny Crystal River do provozu by mohlo stát více než 3 miliardy dolarů, oprava by přitom zabrala osm let. Vyplývá to z nezávislého odhadu ve zprávě, kterou si nechala zpracovat společnost Duke Energy při přípravě fúze s provozovatelem elektrárny, firmou Progress Energy.

Odstavení bloku elektrárny Crystal River s instalovaným výkonem 838 MW sehrálo významnou roli v jednáních o fúzi obou společností, která byla dokončena letos v červenci. Kauza vedla k propuštění manažera firmy Progress Billa Johnsona, který byl původně horkým kandidátem na vedení sloučených firem. Nastupující prezident společnosti Alex Glenn uvedl, že zmíněnou zprávu vypracovanou konzultační firmou Zapata předal regulačnímu úřadu, který odpovídá za provoz elektrizační soustavy. Zároveň uvedl, že zatím nepadlo rozhodnutí, zda firma přistoupí k opravě bloku nebo k jeho likvidaci.

Progress Energy uvádí, že původní plán oprav zpráva označila za proveditelný, ale „významná rizika a technické problémy“ zůstávají podle zpracovatele nedořešeny. Odhad nákladů na opravu provedený provozovatelem (0,9 až 1,3 miliardy dolarů) byl podle konzultační firmy podceněn. Zapata počítá s částkou 1,49 miliard dolarů, ale počítá i se scénářem kompletní náhrady poškozeného kontejnmentu, který by přišel na 3,4 miliardy dolarů. Oprava by v tomto případě trvala osm let.

V září 2009 byl reaktor americké jaderné elektrárny Crystal River plánovaně odstaven kvůli údržbě a výměně paliva. Během odstávky plánoval provozovatel elektrárny vyměnit parogenerátory, které jsou umístěny uvnitř kontejnmentu – masivní železobetonové obálky chránící reaktor. Z důvodu této výměny bylo naplánováno vybourat v kontejnmentu velký čtvercový otvor o straně cca 8 metrů. V průběhu prací ovšem došlo k poruše, která si vyžádala dlouhodobé odstavení elektrárny.

Stěna kontejnmentu je více než jeden metr tlustá, z předpjatého betonu s horizontální i vertikální výztuží a ocelovou výstelkou. Během bouracích prací objevili dělníci nepředpokládanou trhlinu mezi vnější 25centimetrovou vrstvou betonu a zbytkem stěny. Později se oddělení vrstev betonu, odborně zvané delaminace, objevilo na dalších dvou místech. Ve všech třech případech se betonové vrstvy odtrhly na ploše, která zhruba odpovídá rozměrům basketbalového hřiště. Po inspekci jaderného dozoru bylo rozhodnuto o nutnosti rozsáhlé opravy kontejnmentu.

Původní odhad provozovatele bloku, předpokládal opětovné uvedení do provozu v roce 2014. „K opravě přistoupíme pouze v případě, že budeme mít solidní jistotu jejího úspěšného dokončení a získání licence k opětovnému uvedení do provozu. Podle konečného odhadu nákladů rozhodneme, zda je oprava v zájmu našich zákazníků i vlastníků," uvedl Alex Glenn. K definitivnímu rozhodnutí, zda bude blok elektrárny Crystal River opraven či zlikvidován patrně nedojde před koncem roku 2012.

Další informace:
http://www.reuters.com/article/2012/10/01/us-utilities-duke-crystalriver-idUSBRE8901AU20121001

http://www.mcclatchydc.com/2012/03/01/140475/floridas-crystal-river-nuclear.html
http://www.nrc.gov/info-finder/reactor/cr3/concrete-containment-separation.html
http://www.world-nuclear-news.org/C-Progress_analysing_Crystal_River_repair_proposals-1101124.html

*****

(c) Karel Polanecký, Temelín.cz // foto: Wikimedia Commons