Jaderná elektrárna Davis-Besse má další malér

Během odstávky jaderné elektrárny Davis-Besse v americkém státě Ohio museli technici opravit malý otvor ve svaru potrubí, kterým stříkala radioaktivní chladící kapalina. Mluvčí elektrárny uvedla, že nelze přesně určit, jaké množství chladiva z potrubí uniklo, ale ujistila veřejnost, že díky záchytnému systému nedošlo k úniku mimo budovu reaktoru. Také americký jaderný dozor vyloučil možnost úniku radioaktivních látek mimo objekt elektrárny.

Únik chladící vody s příměsí kyseliny borité způsobil v nedávné minulosti v elektrárně Davis-Besse vážné problémy, které mohly přerůst v havárii se ztrátou chladiva. V roce 2002 objevili dělníci při údržbě dutinu velikosti míče, kterou ve víku tlakové nádoby reaktoru vyžrala koroze způsobená chladící kapalinou. Havárii tehdy zabránila tenká nerezová výstelka, která se pod tlakem zdeformovala, ale nepraskla. Za nedbalost udělil americký jaderný dozor provozovateli elektrárny Davis-Besse nejvyšší pokutu za dobu svého působení – 5,45 miliónu dolarů.

Zmiňme v té souvislosti bagatelizaci problému unikající kyseliny borité v JE Temelín v roce 2005.

Na podzim 2011 byly kontejmentu elektrárny Davis-Besse objeveny trhliny, které ovšem podle jaderného dozoru nenarušily jeho pevnost a nejsou důvodem k omezení provozu.  

Více informací:
http://www.huffingtonpost.com/2012/06/07/davis-besse-nuclear-power-plant_n_1578668.html
http://www.nrc.gov/reading-rm/doc-collections/news/2005/05-070.html

http://en.wikipedia.org/wiki/Davis-Besse_Nuclear_Power_Station

*****

(c) Karel Polanecký, Temelín.cz // foto: archiv Calla