Areva zmrazila projekt uranového dolu v Namibii

Společnost Areva v polovině října oznámila, že plánované otevření uranového dolu  Trekkopje v Namibii odkládá na dobu, kdy budou příznivější podmínky na trhu s uranem.  Na konci roku přejdou práce do režimu údržby, který umožňuje dokončit přípravy otevření dolu v pozdějším termínu. Ve vyjádření společnosti je uvedeno, že: "vzhledem k pokračujícímu poklesu ceny uranu a částce, kterou je ještě třeba do nového dolu investovat, nemá Areva jinou možnost než otevření dolu Trekkopje odložit.“

Do konce roku budou probíhat stavební práce, poté všechna zařízení přejdou do režimu údržby, jehož náklady jsou odhadovány na 10 milionů dolarů ročně. Tento režim má umožnit dokončení projektového záměru co nejrychleji od chvíle, kdy změna podmínek na trhu zajistí jeho ziskovost. Areva ovšem tvrdí, že důl v Trekkopje pro ni zůstává strategickou prioritou a bude se k ekonomickému posouzení jeho dokončení pravidelně vracet.

Licenci pro vybudování dolu Trekkopje získala Areva v roce 2008. Důl s předpokládanou roční produkcí 3000 tun uranu měl být původně uveden do provozu na začátku roku 2010. V únoru 2011 ovšem Areva oznámila, že těžba bude v plném rozsahu zahájena nejdříve v roce 2013.

Ruda v ložisku má velmi nízký obsah uranu a vyžaduje speciální technologii těžby. Podle Arevy mělo jít o první důl na světě s využitím technologie loužení uhličitanem sodným. K plánované roční produkci 3000 tun uranu by bylo nutné zpracovat 100 tisíc tun horniny denně.

Více informací:
http://www.world-nuclear-news.org/ENF-Areva_to_mothball_Trekkopje_project-1210125.html

*****

(c) Karel Polanecký, Temelín.cz / fotografie: Wikimedia Commons