Průzkumy pro úložiště na Kraví hoře nezačnou

Průzkumy pro úložiště jaderného odpadu na dodatečně přidané uranové lokalitě Kraví hora na Žďársku nezačnou. Zastupitelé Bukova, jedné ze sedmi obcí, pod jejichž katastry leží místo vyhlédnuté Správou úložišť radioaktivních odpadů, s ní v pátek večer odmítli podepsat dohodu. Původně přitom byla celá lokalita považovaná za černého koně, protože lidé jsou tam na uran zvyklí.

V Bukově se proti geologickému průzkumu zvedla mohutná vlna odporu a stovky lidí podepsaly nesouhlasnou petici. I samotnému zasedání přihlížely desítky obyvatel.  Právě pod jejich tlakem se zastupitelé jen několik minut po odsouhlasení průzkumu odebrali do zákulisí a své původní stanovisko přehodnotili.  Přítomné obyvatele pobouřilo například to, že hlasování proběhlo bez diskuze. „V podstatě šlo o první bod, zastupitelé okamžitě zvedli ruce a pak se teprve začali ptát obyvatel, co si o tom myslí. Malá obec ani nemá jednací řád,“ popsal redaktor Českého rozhlasu Daniel Burda, který jednání v Bukově sledoval.

Místní zahrnuli své zastupitele výtkami, bojí se totiž přítomnosti radioaktivního odpadu a zničení krásné přírody. Navíc by podle nich bylo pokrytecké přijmout finanční kompenzaci a později třeba vybudování úložiště odmítnout.  Bukov se tak svým zamítavým stanoviskem nepřipojil k šesti obcím, které už na průzkumy, které mají prověřit, zda je oblast vhodná k vybudování úložiště jaderného odpadu, kývly. Správa úložišť má vytipovaných celkem osm lokalit.

Dnešní odmítavé stanovisko však ještě neznamená definitivní zastavení průzkumu. Vedení obce chce k tématu vypsat referendum. A bude zřejmě napínavé, protože anketa mezi lidmi s minulého týdne dopadla zhruba půl na půl. Zástupci obce jsou naklonění tomu na průzkumech spolupracovat. Mimo jiné jde o milionové kompenzace pro obec.

Převzato z:
http://www.rozhlas.cz/zpravy/domaci/_zprava/v-bukove-na-zdarsku-odmitli-pruzkum-pro-stavbu-jaderneho-uloziste--1128933

Více informací:
Stránky o.s. Nechceme úložiště Kraví hora

*****

(C) Edvard Sequens, Temelín.cz / Fotografie: o.s. Nechceme úložiště Kraví hora