Rozestavěný finský reaktor zdražuje na 8 miliard eur

Ředitel společnosti Areva Luc Oursel uvedl na pondělní tiskové konferenci, že celkové náklady na výstavbu reaktoru EPR, který firma staví ve finském Olkiluoto, dosáhnou 8 miliard eur (přes 200 miliard Kč). Původní odhad ceny reaktoru při zahájení stavby v roce 2005 činil 3,2 miliard eur, poslední odhad z roku 2011 hovořil o ceně 6,6 miliardy.

Navýšení ceny bylo očekávané, neboť letos v červenci Areva oznámila prodloužení doby výstavby do roku 2015 (podle původních plánů měl být reaktor spuštěn v roce 2009).

Zároveň na začátku prosince oznámila společnost EDF, která staví stejný reaktor ve francouzském Flamanville, že jeho výstavba bude stát 8,5 miliardy eur.

S reaktorem EPR se společnost Areva přihlásila i do tendru na výstavbu nových bloků v jaderné elektrárně Temelín. V říjnu ovšem ČEZ její nabídku vyřadil s odůvodněním, že nesplňovala požadavky zadání, mezi jinými i pevnou cenu zakázky, která by nepřenesla zdražení na investora. Areva se odvolala k Úřadu pro hospodářskou soutěž, který její stížnost v současné době prověřuje.

Více informací:
http://www.foxbusiness.com/news/2012/12/13/areva-again-raises-estimate-cost-olkiluoto-reactor/#ixzz2F0nutIPv

*****

(c) Karel Polanecký, Temelín.cz // obrázek: archiv Calla