Reaktory v Mochovcích o dva roky později a 2,5x dráže

Ministr hospodářství Tomáš Malatinský oznámil další odklad a zdražení výstavby třetího a čtvrtého bloku jaderné elektrárny Mochovce. Jako aktuální termín spuštění uvedl konec roku 2014 pro první a rok 2015 pro druhý blok. Oproti původnímu harmonogramu se stavba protáhne o dva roky.

Celkový rozpočet výstavby ministerstvo nově odhaduje na 3,48 miliardy eur. Před zahájením výstavby v roce 2008 zveřejnila vláda současného premiéra Roberta Fica cenu 2,8 miliard eur. Už tato částka ovšem znamenala významné navýšení oproti původnímu odhadu nákladů projektu. V roce 2005 slovenská vláda počítala s rozpočtem 42,5 miliard slovenských korun, tedy 1,41 miliard eur. Během privatizace Slovenských elektráren, jejíž účastníci se museli k dostavbě JE Mochovce zavázat, pak vítězný Enel odhadl náklady na projekt na 62 miliard slovenských korun, tedy 2,06 miliard eur. Aktuální rozpočet tak činí 2,5násobek původního odhadu slovenské vlády a 1,7násobek odhadu investora.

Přestože výstavbu jaderné elektrárny Mochovce financuje italská firma Enel, která je většinovým vlastníkem Slovenských elektráren, prodražení projektu slovenskou vládu nenechává v klidu. Jednak se kvůli němu opět odkládá výplata dividend ze Slovenských elektráren, která by státu jako vlastníkovi třetiny akcií přišla vhod. Druhým důvodem je nevyhnutelné promítnutí zvýšených nákladů do ceny elektřiny.

Ministr Malatinský na tiskové konferenci uvedl: „Doufám, že nehrozí, že se Mochovce vůbec nedostavějí. Chtěl bych, aby byly dostavěny v tomto prodlouženém termínu, který by měl být garantován.“

Slovenská vláda, která vyjádřila nad zpožděním projektu vážné znepokojení, pověřila ministra Malatinského, aby s Enelem dojednal garance uvedení elektrárny do provozu v uvedeném termínu. Výsledky jednání má vládě předložit do konce března.

Více informací:

http://ekonomika.sme.sk/c/6685083/malatinsky-mochovce-sa-dostavaju-do-konca-roku-2015.html

*****

(c) Karel Polanecký, Temelín.cz // obrázek: archiv Calla