Cumbria zamítla plán na britské úložiště jaderných odpadů

Ministr Ed Davey: „Nadále budeme dodržovat princip dobrovolnosti. Projekt hledání úložiště může být úspěšný jen v případě aktivní spolupráce s dotčenými obcemi.“
V plánech na výstavbu řady nových jaderných reaktorů ve Velké Británii se koncem ledna objevila pořádná trhlina. Představitelé jediné oblasti, která se dosud vyjadřovala vstřícně k možnosti vybudování podzemního úložiště radioaktivního odpadu, nakonec návrh zamítli. Rada hrabství Cumbria rozhodla většinou více než dvou třetin hlasů o ukončení projektu ještě před zpracováním studie proveditelnosti. Pro rozhodnutí radních byly důležité především expertní posudky, které poukazovaly na nevhodné geologické podmínky.

Rada okresu Copeland, který je součástí hrabství Cumbria a leží na takzvaném jaderném pobřeží, kde komplex Sellafield zaměstnává deset tisíc lidí, se vyslovila pro pokračování průzkumných prací. Ministr energetiky Ed Davey, ale tuto nabídku odmítl, neboť respektuje rozhodnutí rady hrabství.

Ministr Davey poděkoval představitelům hrabství za spolupráci a ujistil znepokojené představitele odborů, že oblast zůstane pro britskou energetiku nadále důležitá. Projekt podzemního úložiště byl ukončen, ale pracovní příležitosti vytvoří i nutnost vylepšení povrchových skladů odpadu, jejichž stav v listopadu ostře kritizoval Národní auditorský úřad.

Přestože žádná jiná oblast Velké Británie neprojevila o spolupráci na hledání úložiště zájem, trvá ministr Davey na správnosti dosavadních východisek: „Jsme pevně přesvědčeni, že ukládání do trvalých podzemních úložišť je správným řešením pro dlouhodobé a bezpečné zajištění radioaktivních odpadů. Nadále také budeme dodržovat princip dobrovolnosti. Projekt hledání úložiště může být úspěšný jen v případě aktivní spolupráce s dotčenými obcemi.“

Ministr věří, že tisíc pracovních míst, které projekt hlubinného úložiště za 12 miliard liber vytvoří, bude pro některou z britských oblastí dostatečnou motivací: "Hlasování v okrese Copeland ukazuje, že obce si uvědomují přínosy, které pro ně může mít budování úložiště. Obec, která se rozhodne poskytnout své území pro tento projekt, může počítat s přímým ziskem v řádu stovek milionů liber. Navíc pro obyvatele vzniknou stovky pracovních míst, která s sebou velké infrastrukturní projekty přinášejí."

Ve veřejném mínění je v Cumbrii silně vnímán ekonomický význam, který má sellafieldský komplex pro region již od padesátých let. Během veřejných projednání projektu hlubinného úložiště ovšem postoj účastníků ovlivnil silně skeptický názor geologů. Úložiště, které mělo pod zemí zabírat stejnou plochu jako dvacetitisícové město Workington, by totiž muselo zůstat neporušené po miliony let.

Druhým významným faktorem pro zamítnutí projektu byla obava z narušení Národního parku Lake District, který je významným turistickým magnetem. Správa parku a Cumbrijské turistické centrum se vyslovily proti projektu, který by znamenal budování nových silnic a další infartruktury už během průzkumu.

Čelný představitel Konzervativní strany v Cumbrii Eddie Martin řekl: "Cumbria se pyšní unikátní, světově proslulou krajinou, která musí být chráněna. Zatímco komplex Sellafield a Národní park Lake District vedle sebe existují desítky let, obáváme se, že v případě budování úložiště dojde k poklesu zájmu ze strany turistů.“

Ministerský předseda David Cameron v minulosti opakovaně deklaroval stanovisko vlády, podle kterého lze nové reaktory stavět až ve chvíli, kdy bude schválen konkrétní plán na likvidaci jaderného odpadu.

Více informací:
http://www.guardian.co.uk/environment/2013/jan/30/cumbria-rejects-underground-nuclear-storage?CMP=twt_gu
http://www.guardian.co.uk/environment/2013/jan/30/nuclear-expansion-thwarted-cumbria-no

*****

(C) Karel Polanecký, Temelín.cz / Foto: Wikimedia Commons