Zpoždění finského reaktoru vzrostlo na sedm let

Společnost TVO, investor výstavby finského jaderného reaktoru Olkiluoto, oznámil 11. února, že elektrárna bude uvedena do komerčního provozu pravděpodobně až v roce 2016. Podle zdůvodnění investora je hlavní příčinou odkladu zpoždění v projekci automatického systému řízení. TVO dále uvedla, že zatím nemá k dispozici aktualizovaný harmonogram prací od konsorcia Areva-Siemens, které reaktor staví.

"Došli jsme k závěru, že není žádná šance, abychom za rok mohli zahájit zkoušky reaktoru,“ uvedla mluvčí TVO Anna Lehtiranta. Dodala, že dosud neproběhly základní kroky nutné pro instalaci systému řízení. Potřebné výkresy zatím nebyly předloženy ani finskému jadernému dozoru.

Podle původního plánu měl být reaktor uveden do provozu v roce 2009, poslední odhad firmy Areva jako hlavního dodavatele hovořil o roce 2014, což TVO zpochybnila již loni v létě.

Náklady na výstavbu reaktoru vzrostly z plánovaných 3,2 miliardy na 8 miliard eur. Společnost TVO vede s dodavatelským konsorciem u arbitrážního soudu spor o úhradu vzniklých vícenákladů.

S reaktorem EPR se společnost Areva přihlásila i do tendru na výstavbu nových bloků v jaderné elektrárně Temelín. V říjnu ovšem ČEZ její nabídku vyřadil s odůvodněním, že nesplňovala požadavky zadání. Areva se odvolala k Úřadu pro hospodářskou soutěž, který její stížnost v současné době prověřuje.

Více informací:
http://www.reuters.com/article/2013/02/11/teollisuudenvoima-olkiluoto-idUSL5N0BB9RX20130211

*****

(c) Karel Polanecký, Temelín.cz // foto: Wikimedia Commons