Z podzemních nádrží v americkém Hanfordu uniká kapalný jaderný odpad

Guvernér státu Washington Jay Inslee zveřejnil informace o rozsahu úniku jaderných a chemických odpadů z podzemních nádrží v Hanfordu. V této lokalitě byla ve druhé polovině dvacátého století významná továrna na výrobu jaderných zbraní. Úniky nebezpečných materiálů komplikují práce na dekontaminaci objektu.

Podle informací, které guvernérovi předal odstupující ministr energetiky Steven Chu, byly úniky agresivní směsi jaderných a chemických odpadů zjištěny u šesti ze 149 jednoplášťových ocelových nádrží, z nichž každá má objem několika desítek kubických metrů. Úniky jednotlivých nádrží se aktuálně pohybují  od 50 do 1100 litrů za rok, celkem již do země vyteklo 3 až 5 milionů litrů nebezpečné kapaliny.

Odborníci spoléhají na vrstvu suché půdy tlustou 45 až 60 metrů, která dělí dna nádrží od podzemní vody, a na možnost, že část odpadu byla zachycena hned pod nádržemi. Podle Suzanne Dahlové, která pracuje pro stát Washington na monitoringu úniků, by trvalo řadu let než se odpad dostane do spodní vody a do řeky Columbia.

Guvernér Insley uvedl, že nehrozí okamžité ohrožení zdraví obyvatel, ale situaci označil za vážnou a vyžadující rychlé řešení. Konkrétní plán zatím neexistuje, ale zástupci ministerstva ujistili guvernéra, že jeho zpracování právě probíhá. Provizorní řešení, jehož cílem bylo přemístit odpad do kvalitnějších dvouplášťových kontejnerů, narazilo na jejich omezenou kapacitu. Výstavba vitrifikační linky za 13,4 miliardy dolarů, která přemění kapalný odpad na pevný, potrvá do roku 2019. Do té doby je nezbytné zajistit ekologickou zátěž jinou cestou.

Více informací:

http://seattletimes.com/html/localnews/2020415477_hanfordleakxml.html?prmid=4939
http://www.presstv.ir/detail/2013/02/18/289536/us-fails-to-contain-hanford-nuke-leak/

*****

(C) Karel Polanecký, Temelín.cz / Foto: Archiv Calla