Japonští novináři odhalili skandální postup při dekontaminaci území zamořeného fukušimskou havárií

Tým novinářů velkého japonského deníku Asahi Shimbun odhalil nepřijatelné praktiky firem, které ministerstvo životního prostředí najalo na dekontaminaci území zamořeného po havárii jaderné elektrárny Fukušima. Reportérům se podařilo zdokumentovat, že rozporu se stanovenými pravidly dochází k záměrnému vypouštění kapalných radioaktivních odpadů do řek. Pevné radioaktivní odpady jsou zase načerno vysypávány v lesích.

Úředníci ministerstva tvrdí, že informace o nepřijatelných praktikách se k nim dostaly až po zveřejnění reportáže. Naproti tomu několik obyvatel postižené oblasti i samotných dělníků pracujících na dekontaminaci novinářům sdělilo, že zástupce ministerstva o problému opakovaně informovali.

Japonská vláda  vyčlenila 650 miliard jenů (v přepočtu 7,4 miliardy dolarů) na dekontaminaci v jedenácti postižených obcích. Ministerstvo životního prostředí, které nemělo dostatečnou kapacitu ani zkušenosti, svěřilo provedení dekontaminace několika externím firmám. Smlouvy, které ministerstvo s firmami uzavřelo, obsahovaly požadavky na speciální ukládání radioaktivního materiálu, například i listí ze stromů. Oplachování kontaminovaných míst vodou pod vysokým tlakem bylo omezeno na okapy a odpadní kanály, při zachycení použité vody. Střechy a stěny domů měly být dekontaminovány mechanicky. Kontaminované materiály se měly skladovat v monitorovaných skladech.

Reportéři Asahi Shimbun strávili v prosinci 130 hodin v terénu, kde sbírali informace, fotografovali, natáčeli rozhovory a pořizovali filmový materiál. Zachytili tak například vedoucího pracovníka, který „školí“ třicet dělníků, kde mají kontaminovaný odpad vysypat ze stráně. Natočili dekontaminaci parkoviště proudem vody, která následně odtékala do kanálu a do řeky. Úroveň radiace v okolí kanálu přitom dosahovala hodnot, při kterých se nařizuje evakuace. Podle vyjádření jednoho z dělníků bylo povoleno čistit budovy pomocí hadic s výjimkou dní, kdy probíhaly kontroly z ministerstva.

V reakci na reportáže ustanovilo ministerstvo životního prostředí vyšetřovací skupinu, která má za úkol zajistit nápravu a pohnat k odpovědnosti představitele firem.

Více informací:

http://www.greenpeace.org/international/en/news/Blogs/nuclear-reaction/fukushima-nuclear-crisis-update-for-january-1/blog/43704/

*****

(c) Karel Polanecký, Temelín.cz // foto: www.asahi.com