Podle polského ministra financí nebude podpora jaderné elektrárny

Ministr financí polské vlády Mikolaj Budzanowski překvapil veřejnost, když v rozhovoru pro deník Parkiet uvedl, že „za současných okolností není možné, aby vláda podporovala výstavbu jaderné elektrárny“. V srpnu 2012 totiž polská vláda deklarovala, že počítá se spuštěním prvního reaktoru v zemi do roku 2023. Je ovšem prakticky jisté, že pokud nebude projekt podporovat, elektrárna se stavět nebude. Čistě na komerčním základě se v současné době ve světě nestaví žádný reaktor.

Státní energetická společnost PGE, která má být investorem polské jaderné elektrárny, se zatím soustředí na propagační kampaň v okolí tří vytipovaných lokalit: Zarnowiec, Gaski a Choczewo. Cílem kampaně je přesvědčit místní obyvatele, aby s projektem výstavby jaderné elektrárny souhlasili. Ve čtvrté vytipované lokalitě, kterou byla obec Mielno, se totiž občané v místním referendu vyslovili většinou 94 % hlasů proti elektrárně.

Polsko jako přímořský stát může jako alternativu k jaderné energetice rozvíjet mimo jiné i mořské větrné parky. Polský Institut pro obnovitelnou energii porovnával ve studii pro Greenpeace a Nadaci Heinricha Bolla projekt mořské větrné farmy s výkonem 5700 MW s výstavbou jaderné elektrárny o výkonu 3000 MW. Projekt větrného parku vyšel ze srovnání mírně lépe – provozovatel by mohl nabízet elektřinu za 104 eur za MWh, cena elektřiny z jaderné elektrárny byla odhadnuta na 110 eur za MWh.

Více informací:

http://www.thenews.pl/1/12/Artykul/127645,State-cannot-fund-nuclear-power-in-Poland-says-minister
http://www.winddaily.com/reports/New_wind_turbines_said_more_efficient_999.html

*****

(c) Karel Polanecký, Temelin.cz // obrázek: archiv Calla