Falšování dokumentace zastavilo dva korejské reaktory

Na konci května zveřejnila komise pro jadernou bezpečnost v Jižní Koreji informaci, že nepovolí obnovit provoz dvou reaktorů v elektrárnách Kori a Volsong, které byly v roce 2012 zastaveny na její příkaz. Komise svoje rozhodnutí zdůvodnila podezřením, že při výstavbě byly k sestavení reaktoru použity díly, jejichž kvalitu nelze prokázat. Jedná se přitom o součásti s nezanedbatelným významem pro jadernou bezpečnost.

Korejský jaderný dozor nařídil zastavení reaktorů Šin Kori 2 a Šin Volsong 1 poté, co zjistil, že dodavatelé součástí pro výstavbu reaktoru falšovali certifikáty. Ve skutečnosti jejich výrobky neprošly předepsanou kontrolou zkušebny a neměly by vůbec být nabízeny k prodeji.

Ze stejných důvodů zastavil jaderný dozor práce na pravidelné údržbě reaktoru Šin Kori 1. V případě čtvrtého reaktoru – Šin Volson 2 – komise pro jadernou bezpečnost deklarovala, že nepovolí jeho spuštění, dokud všechny nekvalitní díly nebudou vyměněny.

Podle informací z ministerstva hospodářství neodpovídají požadavkům na kvalitu součástky jako jsou pojistky, spínače nebo větráky. V souvislosti s dodávkami součástek vybavených padělanými certifikáty bylo zatím uvězněno šest zaměstnanců elektrárny a dodavatelských firem.

Více informací:
http://www.bellenews.com/2013/05/28/world/us-news/south-korea-suspends-operations-at-shin-kori-reactor-2-and-shin-wolsong-reactor-1/

*****

(c) Karel Polanecký, Temelín.cz // foto: Wikimedia Commons