Havarované reaktory ve Fukušimě stále nejsou plně pod kontrolou

Ve čtvrtek 18. července zaskočila dělníky odklízející trosky ve zničené jaderné elektrárně Fukušima Daiiči pára stoupající z poškozené budovy třetího bloku. Práce byly dočasně přerušeny a byla přijata ochranná opatření pro případ většího úniku radiace.

Společnost Tepco, které havarovaná elektrárna patří, následně uvedla, že nebylo naměřeno zvýšení úrovně radioaktivity. Pára z třetího bloku unikala celý den a část noci, obsluha neměla žádnou možnost únik zastavit. O týden později se pára objevila znovu.

Dosud není zřejmé, z jakého důvodu pára z poškozené reaktorové budovy uniká. Kvůli vysoké radiaci obsluha stále nemůže do prostoru třetího bloku vstoupit, trosky jsou odklízeny pomocí dálkově ovládané techniky. Mluvčí společnosti Tepco vyslovila domněnku, že pára vznikla při kontaktu dešťové vody s horkým povrchem nádoby primárního kontejnmentu, který je klíčovou bariérou oddělující roztavené palivo od okolí. Ocelový plášť nádoby je minimálně 10 centimetrů tlustý, stálé tepelné namáhání ovšem nevyhnutelně ovlivňuje mechanické vlastnosti jeho materiálu.

Nelze vyloučit, že únik páry signalizuje samovolné přemísťování roztaveného paliva uvnitř kontejnmentu, které může zapříčinit zahřívání dosud chladnějších částí. Stejně tak je možné, že došlo k úniku chladící vody. Více informací může Tepco získat pořízením termosnímku, který ukáže rozložení teploty v různých částech třetího bloku.

Zmíněný únik páry není jedinou potíží, které znárodněná společnost Tepco čelí při své snaze udržet havarované reaktory pod kontrolou. V první polovině července byla naměřena vysoká koncentrace radioaktivního cesia v podzemní vodě, 25 metrů od mořského břehu. Pravděpodobně jde o důsledek rozsáhlých úniků kontaminované chladící vody skladované v podzemních bazénech.

Nutnost ukládání velkého množství radioaktivní vody je klíčovým problémem nezbytného chlazení havarovaných reaktorů. V dubnu letošního roku požádala společnost Tepco o možnost vybudovat kanál, kterým by se voda s nižší úrovní radiace odváděla do moře. Proti návrhu se postavili místní rybáři.

Podle japonských odborníků bude dekontaminace a vyčištění okolí havarovaných reaktorů stát mnohem více, než se původně předpokládalo. Dnešní odhady hovoří, že náklady by mohly vzrůst až na 5,8 bilionu jenů (přes 1,1 bilionu korun).

Více informací:
http://in.reuters.com/article/2013/07/18/japan-fukushima-steam-idINDEE96H02T20130718
http://enformable.com/2013/07/steam-emitting-from-fukushima-daiichi-reactor-halts-work/
http://japandailypress.com/fukushima-decontamination-and-cleanup-estimated-at-50-billion-five-times-govt-budget-2432822/

*****

(c) Karel Polanecký, Edvard Sequens, Temelín.cz // foto: Wikimedia Commons