Další jaderný projekt v USA zastaven – Levy County na Floridě

Ve čtvrtek 1. srpna oznámila společnost Duke Energy, že z ekonomických důvodů odstupuje od záměru výstavby jaderné elektrárny Levy County na Floridě. Rozhodnutí ukončit projekt bylo zveřejněno po jednání se zástupci zákaznické organizace.

Vzhledem k legislativě státu Florida, která umožňuje energetickým společnostem naúčtovat zákazníkům náklady na přípravu jaderných elektráren i v případě, že nedojde k výstavbě, zaplatí zákazníci Duke Energy za nerealizovaný projekt 1,5 miliardy dolarů.

"Dosáhli jsme dohody, která je přijatelná pro zákazníky i pro energetickou společnost,“ řekl zástupce zákazníků J.R. Kelly. "Zastavili jsme krvácení,“ dodal v narážce na nízkou pravděpodobnost návratnosti prostředků vložených do projektu.

Alexander Glenn, prezident Duke Energy označil dohodu za vyváženou. Zároveň deklaroval, že Duke Energy hodlá na vlastní náklady dokončit licenční řízení pro elektrárnu Levy County u jaderného dozoru. Glenn také přislíbil, že Duke Energy se pokusí prodat zařízení nakoupené pro výstavbu elektrárny a tím snížit částku, která bude účtována zákazníkům.

Ekonom Mark Cooper, který v roce 2009 označil projekt Levy County za nerozumný a kritizoval zákon umožňující přenést investiční náklady na zákazníky, k rozhodnutí Duke Energy poznamenal: „Kdyby mě před čtyřmi lety poslouchali, mohli ušetřit 1,3 miliardy dolarů.“

Více informací:
http://www.tampabay.com/news/business/energy/duke-energy-to-cancel-proposed-levy-county-nuclear-plant-fasano-says/2134287

*****

(c) Karel Polanecký, Temelín.cz // foto: David Sorcher, Greenpeace International