Počet amerických reaktorů klesne pod stovku, elektrárna Vermont Yankee bude uzavřena v roce 2014

Společnost Entergy, provozovatel jaderného reaktoru Vermont Yankee, oznámila 27. srpna, že jmenovaný reaktor bude před koncem roku 2014 z ekonomických důvodů definitivně uzavřen. Oznámení přišlo pouhé dva týdny poté, co společnost Entergy soudní cestou odvrátila uzavření stejné elektrárny po uplynutí čtyřiceti let její projektované životnosti, které požadoval stát Vermont.

Podle vyjádření zástupců firmy jsou ceny elektřiny na trhu tak nízké, že provoz reaktoru by byl ztrátový. Vermont Yankee bude pátým reaktorem definitivně odstaveným ve Spojených státech od začátku roku 2013, celkový počet provozovaných reaktorů v USA tak klesne na 99. Zatímco v případě tří odstavených reaktorů byly příčinou ukončení provozu technické problémy, Vermont Yankee bude, podobně jako reaktor Kewaunee ve Wisconsinu, odstaven proto, že příjmy z prodeje elektřiny nestačily pokrýt provozní náklady.

Guvernér Vermontu Peter Shumlin uvedl, že i přes ztrátu pracovních míst spojených s provozem elektrárny, je rozhodnutí o jejím uzavření dobré pro energetickou budoucnost státu.

Likvidace odstaveného reaktoru potrvá řadu let a bude stát stovky milionů dolarů. Společnost Entergy hodlá reaktor na několik let zapečetit a vyčkat se zahájením likvidace, až klesne radioaktivita a navýší se fond vyčleněný na likvidaci. Na něm má společnost aktuálně k dispozici 582 milionů dolarů. Skutečné náklady na likvidaci zatím společnost neodhadla.

Více informací:
http://www.nytimes.com/2013/08/28/science/entergy-announces-closing-of-vermont-nuclear-plant.html?_r=0

*****

(c) Karel Polanecký, Temelín.cz // foto: U.S. Nuclear Regulatory Commission