1. 11. 2013 - Energeticky soběstačné obce

Calla – Sdružení pro záchranu prostředí ve spolupráci s AF-CityPlan uspořádali seminář Energeticky soběstačné obce – příležitost pro lokální ekonomiky.

Konal se v pátek 1. listopadu 2013 v zasedací místnosti Krajského úřadu Jihočeského kraje v Č. Budějovicích.

V dnešní době neustále se zvyšujících cen energií, narůstající závislosti na dodávkách paliv z nestabilních regionů, či přetrvávajících problémů v zemědělství přináší orientace na posilování energetické soběstačnosti obcí a měst vícenásobný užitek. Peníze za energii a paliva neutíkají z regionu, ale podpoří zemědělce, podnikatele a zaměstnají místní občany. Na semináři, kterého se zúčastnili zástupci obcí, měst, Místních akčních skupin, ale i energetičtí a ekologičtí poradci a další zájemci, zazněly rady, jak se koncepčně vydat po cestě ke snížení energetické závislosti, jaké nástroje a opatření využít. Své praktické zkušenosti předal i starosta první české energeticky soběstačné obce Kněžice.

Program semináře:

Decentralizace energetiky jako cesta posilování energetické bezpečnosti -
Ing. Ivan Beneš, místopředseda Českého národního výboru pro omezování následků katastrof

Energetická soběstačnost regionů a obcí – jak na ni? - Ing. Karel Srdečný, EkoWATT

Kněžice, první energeticky soběstačná obec v ČR – Milan Kazda, starosta obce

Zkušenosti z přípravy energetických koncepcí jihočeských měst a obcí – Ing. Zdeněk Krejčí, Energy Centre České Budějovice

Interaktivní mapa obnovitelných a alternativních zdrojů jako podklad pro energetické plánování obcí - Ing. Leoš Gál, Výzkumný ústav meliorací a ochrany půdy

Koncepce 100%  - energeticky soběstačné evropské regiony – Ing. Milan Smrž, Eurosolar CZ

Komunity pro zelenou energii v MAS Mezilesí – Mgr. Karel Merhaut, AF-CITYPLAN s.r.o./Liga ekologických alternativ

Jednotlivé prezentace si můžete stáhnout z webových stránek www.calla.cz, konkrétně: http://bit.ly/1hSOPlH .

Pokud máte zájem o účast,  přihlašte se jedním z těchto způsobů: osobně na adrese Calla, Fráni Šrámka 35, 370 01  České Budějovice, e-mailem na: Tato e-mailová adresa je chráněna před spamboty. Pro její zobrazení musíte mít povolen Javascript., telefonem na 384 971 930 případně faxem na číslo 384 971 939.   Ideálně pomocí přiložené návratky. Na akci není vybíráno vložné. Možnost oběda v jídelně v budově Krajské úřadu.

Akce byla podpořena Jihočeským krajem v rámci grantového programu Rozvoj venkova a krajiny 2013. Konala se také za finanční podpory projektu Komunity pro zelenou energii a Intelligent Energy Europe.