Vláda obrací, úložiště i proti vůli obcí

Vláda odsouhlasila plán činnosti Správy úložišť radioaktivních odpadů (SÚRAO) na rok 2014, ve kterém se Ministerstvo průmyslu a obchodu pokouší zlegalizovat  postup při hledání místa pro hlubinné úložiště vyhořelého jaderného paliva. V letošním roce totiž SÚRAO prostřednictví státního podniku DIAMO a družstva GEOMIN požádalo ministerstvo životního prostředí o stanovení průzkumných území ve všech momentálně sedmi vybraných lokalitách. V obdobném plánu pro rok 2013, který vloni přijala vláda, totiž SÚRAO podmínilo podání žádostí předchozím písemným souhlasem obcí. Správa se ale rozhodla o souhlasy obcí neusilovat a zahájit průzkumy proti jejich vůli.

Calla se účastní všech probíhajících povolovacích řízení, které mají otevřít cestu průzkumům. Kromě výše zmíněné nezákonnosti namítá zejména:
- v řadě obcí, na jejichž katastrech mají být provedeny průzkumy, se občané v místních referendech vyslovili proti umístění úložiště, proto by průzkumy byly v rozporu s ochrannou veřejného zájmu místních komunit. Průzkumy k úložišti jednoznačně směřují, již v roce 2025 má být rozhodnuto o finálních lokalitách.
- nejsou nastavena kritéria, podle kterých bude SÚRAO  hodnotit zvažované lokality za účelem výběru nejperspektivnějších, výběrové řízení na vypracování takových kritérií bylo teprve zahájeno.  Přitom již do konce roku 2015 má být rozhodnuto o zúžení počtu lokalit na čtyři.

Ministerstvo průmyslu a obchodu přestalo brát ohled na názory obyvatel dotčených obcí a odmítlo se zabývat návrhy jím zřízené Pracovní skupiny pro dialog o úložišti na potřebnou změnu nevyhovující legislativy. Obce už deset let iniciativně usilují o změnu zákonů, která by po vzoru zahraničních zkušeností zavedla možnost spolurozhodovat o výběru místa pro výstavbu úložiště.  Dnešní realita totiž neodpovídá ani evropské legislativě a Aarhuské úmluvě.

Starostové 131 měst a obcí a dále zástupci 29 neziskových organizací zejména z vybraných lokalit v reakci na  změněný postup státu v březnu 2013 odeslali ministrům a dalším politikům výzvu „K hlubinnému úložišti férově“. Dodnes není respektována.

Edvard Sequens ze sdružení Calla řekl: „Je potřeba odmítat všechny nedemokratické přístupy, kdy se rozhoduje o projektech s vážnými dopady do života obcí  navzdory názoru jejich obyvatel. Jaderný průmysl se pouze snaží dokázat, že vyhořelé palivo není problém. Opak je pravdou a pokud dnes upřednostníme netransparentní postupy, jak chceme garantovat bezpečnost úložiště pro další stovky generací?“

*****

(C) Edvard Sequens //Foto: archiv Calla