Bývalý ministr hospodářství pochybuje o dostavbě JE Mochovce

Poslanec Národní rady a bývalý ministr hospodářství Slovenska Juraj Miškov veřejně zapochyboval, že se podaří dostavět třetí a čtvrtý blok jaderné elektrárny Mochovce. Po červnovém setkání poslanců hospodářského výboru slovenského parlamentu s vedením společnosti Slovenské elektrárne, která Mochovce staví, Miškov uvedl: „Tohle je katastrofa. Třetí blok měl být uvedený do provozu v roce 2012, postupně se to odkládalo, a dnes nemáme jasný termín. Jsem z toho nešťastný. Mám vážné pochybnosti, jestli vůbec bude třetí a čtvrtý blok jaderné elektrárny v Mochovcích někdy uveden do provozu.“

Předseda hospodářského výboru Ján Hudacký se zatím k otázce dostavby JE Mochovce nechtěl vyjadřovat: „Teď je na tuto otázku těžké odpovídat. Budeme si muset počkat na expertní zprávu. Pak se budu moci za hospodářský výbor vyjádřit.“ Zveřejnění zmiňované expertní zprávy se očekává během léta.

Při současném vývoji nákladů by investice do elektrárny byla ekonomicky výhodná při ceně elektřiny na úrovni 90 eur za megawatthodinu, aktuální tržní cena je ovšem na 34 eurech s tendencí k dalšímu poklesu. Mochovce jsou jednou ze tří jaderných elektráren, které se dnes ve státech Evrpské unie staví. Stejně jako teaktory ve finském Olkiluotu a francouzském Flamanville trpí i slovenský projekt zvyšováním rozpočtu a protahováním harmonogramu výstavby.

Situaci komplikuje skutečnost, že většinový vlastník Slovenských elektráren, italská společnost Enel, uvažuje o prodeji svého podílu ve firmě. Dostavba dvou bloků v Mochovcích byla jednou z podmínek privatizační smlouvy, na jejímž základě Enel do firmy v roce 2006 vstoupil.

Více informací:
http://spravy.pravda.sk/ekonomika/clanok/322131-miskov-ma-obavy-ze-sa-mochovce-nedostavaju/
http://www.energie-portal.sk/Dokument/favoritom-na-kupu-slovenskych-elektrarni-su-rusi-102040.aspx

*****

(c) Karel Polanecký, Temelín.cz // obrázek: archiv Calla