Bývalí manažeři dceřinných společností Rosatomu upláceli

Soud v sibiřském Tomsku vynesl v září rozsudek v případu bývalých manažerů obviněných z korupce. Souzeni byli ředitel Sibiřského chemického komplexu Vladimir Korotkevič, jeho náměstci Jurij Kungurov a Leonid Romaněnko a vrcholový manažer firmy TVEL Timur Bukejchanov. Oba podniky jsou dceřinnými společnostmi státního gigantu Rosatom, který je aktivní i v České republice – účastnil se zrušeného tendru na výstavbu nových bloků v Temelíně. TVEL je významným výrobcem a dodavatelem jaderného paliva, mimo jiné pro české elektrárny.

Soud shledal bývalé manažery vinnými z přijímání úplatků v obchodním styku. Jako protislužbu za poskytnutí úplatku nabízeli dodavatelům vyplácení částek sjednaných ve smouvách i v případech, že dodávka neplnila požadované parametry co do množství i kvality. Celkovou výši úplatků ve sledovaných případech odhaduje policie na 22,5 milionu rublů.

Všichni obvinění byli odsouzeni k trestům odnětí svobody a vysokým pokutám. Vladimiru Korotkevičovi soud vyměřil sedm let vězení a 120 milionů rublů pokuty, Kungurov, Romaněnko a Bukejchanov musí zaplatit po 100 milionech rublů a ve vězení stráví od pěti do šesti a půl roku.

Více informací:
http://www.tribuna.ru/news/society/korruptsionnye_budni_rosatoma/
http://en.sledcom.ru/actual/416802/?print=1

*****

(c) Překlad Karel Polanecký, Temelín.cz /  obrázek: archiv Calla