Výpadek reaktoru ukázal slabiny ukrajinské energetiky

Ukrajinský ministr energetiky Volodymyr Demčyšyn informoval 3. prosince veřejnost o příčinách výpadku jednoho z reaktorů v jaderné elektrárně Záporoží. Podle ministrova vyjádření, které potvrdily i nezávislé zahraniční zdroje, nedošlo k žádné havárii, která by vedla k riziku úniku radiace. Reaktor byl automaticky odstaven poté, co došlo k poruše na jednom z transformátorů. Podle mezinárodní stupnice závažnosti jaderných havárií je podobná událost hodnocena stupněm nula.

Třebaže výpadek reaktoru nebyl způsoben havárií, která by mohla ohrozit bezpečnost a zdraví obyvatel, přitáhl pozornost k dalším problémům ukrajinské jaderné energetiky. Ukrajina provozuje patnáct jaderných reaktorů, přičemž všechny jsou závislé na dodávkách ruského paliva.

Přechod na palivo od jiného dodavatele je technicky i časově náročný, v horizontu měsíců s ním nelze počítat. Ukrajinské jaderné elektrárny jsou závislé na ruských dodavatelích i v případě náhradních dílů. Vzhledem k současné politické situaci vážně hrozí, že v jaderném sektoru propukne mezi Ukrajinou a Ruskem podobná rozepře jako v případě dodávek zemního plynu.

Většině ukrajinských jaderných reaktorů (dvanácti z patnácti) uplyne do roku 2020 plánovaná doba životnosti. Ukrajinská vláda preferuje prodlužování životnosti reaktorů před ukončením jejich provozu. Spolupráce ruských dodavatelů by i v případě prodlužování životnosti byla nezbytná. Pokus o další provoz stárnoucích reaktorů bez zapojení dodavatelů technologií (a tím pádem i bez potřebné dokumentace) by byl nepřijatelným rizikem.

Více informací:
http://www.bbc.com/news/world-europe-30308857

*****

(c) Karel Polanecký, Temelín.cz // foto: archiv Calla