Jaderný dozor: problém s reaktorem EPR může být drahý

Šéf francouzského jaderného dozoru Pierre-Franck Chevet uvedl v rozhovoru pro deník Le Parisien, že materiálové vady detekované v tlakové nádobě rozestavěného reaktoru EPR ve Flamanville mohou být velmi závažné a řešení může přijít společnost Areva (hlavního dodavatele technologie) hodně draho. Ve dně a víku tlakové nádoby reaktoru byly zjištěny anomálie, které mohou znamenat zhoršení mechanických vlastností oceli.

"Zjištění anomálií je závažné, dokonce velmi závažné, neboť jde o části reaktoru se zásadní důležitostí pro jadernou bezpečnost, u kterých nelze akceptovat žádné riziko porušení materiálu,“ uvedl Chevet.

Dále připomněl, že anomálie byly sice detekovány u reaktoru Flamanville ve Francii, ale stejná technologie byla použita pro pět dalších reaktorů, které jsou ve výstavbě nebo v přípravné fázi. Jde o reaktory v čínské elektrárně Tai-šan i pro chystaný projekt Hinkley Point ve Velké Británii (Areva zatím nepotvrdila, zda v případě Hinkley Point již byly tlakové nádoby vyrobeny). Naopak tlaková nádoba pro reaktor ve finském Olkiluotu nebyla vyrobena ve francouzské továrně Arevy ale v Japonsku, problém by se jí neměl týkat.

Podle Pierre-Francka Cheveta je tlaková nádoba ve Flamanville již téměř kompletně nainstalována, tedy usazena do betonového základu a přivařena ke chladícím okruhům. Za této situace budou probíhat nové materiálové zkoušky, jejichž výsledky budou známy v říjnu tohoto roku.

Na otázku, jaké varianty přicházejí v úvahu, kdyby zkoušky potvrdily nepřijatelný výskyt materiálových vad, Chevet odpověděl: "EDF může ukončit projekt nebo vyjmout tlakovou nádobu reaktoru a vyrobit novou. To by ovšem byla velmi náročná operace, která by znamenala výrazné navýšení nákladů i prodloužení výstavby."

Dosavadní zpoždění ve výstavbě reaktoru ve Flamanville činí pět let, rozpočet byl zatím navýšen o 5,5 miliardy eur. Tyto odhady jsou ovšem postaveny na předpokladu, že tlaková nádoba vyhoví novým materiálovým testům.

Více informací:
http://uk.reuters.com/article/2015/04/17/areva-nuclear-idUKL5N0XE11320150417

*****

(c) Karel Polanecký, Temelín.cz // foto: Wikimedia Commons