Reaktor ve Flamanville má další problém – nefunkční ventily

Inspektoři ze státní organizace IRSN objevili další potenciálně nebezpečnou závadu u rozestavěného reaktoru EPR ve francouzském Flamanville. Pojistné ventily na zařízení pro vyrovnávání tlaku v potrubí primárního okruhu neplnily při testech řádně svoji funkci. Ztráta chladiva v důsledku chybného fungování pojistného ventilu byla jednou z příčin havárie v americké elektrárně Three Mile Island, která v roce 1979 vedla k částečnému roztavení aktivní zóny reaktoru.

Nález nesprávného fungování pojistných ventilů uvedla IRSN ve zprávě zpracovávané pro hlavní francouzský jaderný dozor ASN. Po testech IRSN potvrdila opakované potíže s otevíráním a zavíráním ventilů.

Náměstek generálního ředitele IRSN Thierry Charles uvedl: „Během testů některé pojistné ventily nefungovaly v souladu s projektem. To zatím nemusí znamenat vážný technický problém, je to jeden z úkolů k řešení.“ Podle Charlese zatím nelze říct, zda se potíže s pojistnými ventily mohou promítnout do dalšího odkladu spuštění reaktoru.

Reaktor ve Flamanville, který staví společnost Areva, se stal jednou z hlavních příčin ekonomických problémů firmy. V současné době se odklad jeho spuštění oproti plánovanému termínu odhaduje na pět let. Může být ovšem výrazně vyšší, potvrdí-li li se podezření na materiálové vady tlakové nádoby, která v těchto týdnech prochází dodatečnými testy.

Více informací:

http://www.telegraph.co.uk/news/worldnews/europe/france/11662889/Faulty-valves-in-new-generation-EPR-nuclear-reactor-pose-meltdown-risk-inspectors-warn.html
http://af.reuters.com/article/commoditiesNews/idAFL5N0YV14920150609

*****

(c) Karel Polanecký, Temelín.cz // foto: Wikimedia Commons