EDF oznámila další zpoždění a zdražení reaktoru EPR ve Flamanville

Na konci července 2018 oznámila francouzská společnost EDF, že problémy s kvalitou svarů způsobí další odklad spuštění rozestavěného reaktoru EPR v elektrárně Flamanville. Aktuálně je oficiální termín spuštění oznámen na druhé čtvrtletí roku 2020, celkové náklady stouply na 10,9 miliard eur (aktuálně 280 miliard korun). Při zahájení výstavby v roce 2007 bylo plánováno spuštění elektrárny na rok 2012, ale projekt se potýká s vážnými technickými problémy, včetně materiálových vad v tlakové nádobě reaktoru.

Celkové náklady na výstavbu stouply oproti poslednímu odhadu o 400 milionů eur, přičemž 60 až 70 milionů bude stát samotná oprava vadných svarů. Zbytek připadá na náklady spojené s prodloužení projektu.

Podle vyjádření EDF bude třeba předělat 53 svarů na potrubí sekundárního okruhu, zatímco 85 svarů nebude vyžadovat opravu. Práce na opravě svarů budou zahájeny na konci července 2018 a potrvají přibližně jeden rok. Celková délka potrubí sekundárního okruhu činí 360 metrů, průměr trubek se pohybuje od 500 do 950 mm. Tloušťka stěny trubek činí 50 mm a k jejich svařování se využívá speciální technologie. Vytvoření jednoho svaru trvá až osm týdnů.

Více informací:

https://www.reuters.com/article/us-edf-flamanville/edfs-flamanville-reactor-start-again-delayed-to-2020-idUSKBN1KF0VN

*****

(c) Karel Polanecký, Temelín.cz // foto: Wikimedia Commons