EDF opět odkládá investiční rozhodnutí o projektu Hinkley Point

Francouzská energetická společnost EDF měla podle původních předpokladů na jednání dozorčí rady 27. ledna schválit investici do výstavby jaderné elektrárny Hinkley Point ve Velké Británii. Rozhodnutí však bylo opět odloženo, především kvůli přetrvávající nejistotě ve financování projektu za 18 miliard liber (23,6 miliard eur). Rozhodnutí pravděpodobně nelze očekávat dříve než 16. února, kdy EDF zveřejní hospodářské výsledky.

V říjnu 2015, kdy čínská společnost CGN oznámila svůj vstup do projektu, který znamená financování 33,5 % investice, deklarovala EDF, že rozhodnutí je otázkou několika týdnů. Pro EDF je ovšem zřejmým problémem zajištění svého 66,5 % podílu financí. Hospodaření společnosti se totiž dostává pod tlak kvůli převzetí výroby reaktorů od Arevy (včetně odpovědnosti za nedodržení smlouvy ve finském Olkiluotu, kde byl rozpočet překročen o 6 miliard eur) i kvůli nízkým cenám elektřiny. Pochybnosti o vhodnosti obří investice v Británii vyjádřili zástupci odborů. V současné době totiž EDF hrozí, že bude muset nejen ve Francii propustit až 6000 zaměstnanců.

Protahování rozhodnutí o projektu Hinkley Point zpochybňuje celou britskou jadernou strategii. Podle původního záměru měla být elektrárna dokončena v roce 2017, dnešní odhad spuštění v roce 2025 je pokládán za optimistický. Především je ovšem sporné, nakolik by byla EDF schopna financovat další projekty v Sizewellu a Bradwellu.  

Více informací:
http://www.telegraph.co.uk/finance/newsbysector/energy/12123674/Hinkley-Point-go-ahead-delayed-amid-EDF-funding-doubts.html

*****

(c) Karel Polanecký, Temelín.cz