Státům EU chybí 118 miliard eur na likvidaci jaderných elektráren a odpadů

Podle zjištění agentury Reuters odhadují pracovní dokumenty Evropské komise, že provozovatelé jaderných zařízení dosud nashromáždili na účtech určených pro jejich likvidaci po ukončení provozu o 118 miliard eur méně, než činí potřebná částka. Odhad je součástí analýzy možností jaderného průmyslu, kterou si Evropská komise nechává zpracovávat zhruba jednou za osm let. Poslední analýza byla zveřejněna v roce 2007, tedy před havárií jaderné elektrárny ve Fukušimě, která urychlila například německé vystoupení z jaderné energetiky.

Podle uvedeného zdroje je na současných jaderných účtech k dispozici 150 miliard eur, přičemž očekávané náklady jsou odhadovány na 268 miliard eur. Do této částky jsou započítány náklady na postupné rozebrání jaderných zařízení a na ukládání radioaktivních součástí včetně vyhořelého jaderného paliva.

Podle odhadu komise bude třeba nejvíce navýšit stav jaderného účtu ve Francii, kde se aktuáně na likvidaci reaktorů nedostává více než 50 miliard eur, tedy přibližně dvě třetiny celkově potřebné části. Provozovatelům německých jaderných elektráren zbývá k aktuálně vyčleněným 38 miliardám eur doplnit dalším 7,7 miliard eur.

Náklady na likvidaci se u jednotlivých reaktorů liší v závislosti na typu, velikosti a technickém stavu, stejně jako na dostupnosti úložiště jaderných odpadů. Zatímco přímé náklady na likvidaci reaktorů se mohou postupem času díky přibývajícím zkušenostem snižovat, u celkové ceny úložišť se očekává spíše nárůst než pokles současných odhadů. 

Evropská komise odmítla dokumenty získané agenturou Reuters komentovat a nepotvrdila, zda budou oficiálně zveřejněny.

Více informací:

http://www.reuters.com/article/europe-nuclear-idUSL8N15V4R1


*****
(c) Karel Polanecký, Temelín.cz / Foto: Greenpeace International