Bez pomoci francouzské vlády EDF nebude stavět reaktory v Hinkley Point

Generální ředitel EDF Jean-Bernard Levy napsal 11. března dopis zaměstnancům společnosti, ve kterém deklaruje, že vedení firmy neschválí investici do reaktorů v britské elektrárně Hinkley Point, pokud nezíská další finanční podporu od francouzské vlády. V dopise se uvádí, že jednání s vládou, jejichž cílem je posílení finanční situace firmy před investičním rozhodnutím o Hinkley Point, právě probíhají. Levy deklaruje, že EDF do projektu nevstoupí, pokud vláda nesplní jeho požadavky. Konkrétní podobu požadavků ovšem nespecifikoval.

Svým dopisem reagoval generální ředitel na referendum k odkladu rozhodnutí o projektu Hinkley Point, které mezi zaměstnanci EDF organizuje odborová centrála CGT. Podle informací odborů má vedení EDF o britské investici ve výši 23 miliard eur rozhodnout 30. března. Výsledek referenda sice nebude pro rozhodování managementu závazný, ale jde o jeden z nástrojů, s jejichž pomocí chtějí odbory vyvolat tlak na odklad rozhodnutí. Podle názoru odborové centrály by za současných podmínek mohla investice do Hinkley Point EDF vážně poškodit.

Jean-Bernard Levy vyjádřil přesvědčení, že projekt v Hinkley Point bude pro EDF výhodný a případná rizika lze eliminovat. Věří v uplatnění zkušeností s výstavbou stejného typu reaktoru ve francouzském Flamanville a v čínském Taishanu, které by měly být spuštěny před zahájením stavebních prací v Hinkley Point. Zároveň Levy deklaruje, že vedle britského projektu bude mít společnost prostředky na investice do zlepšování francouzský reaktorů, rozvoj obnovitelných zdrojů či instalace chytrých elektroměrů.

Optimismus šéfa EDF nesdílel finanční ředitel společnosti, který kvůli nesouhlasu s projektem Hinkley Point na začátku března rezignoval. Ekonomika projektu je z pohledu EDF na hraně, přestože záruky britské vlády za minimální výkupní cenu pro vyrobenou elektřinu jsou velmi výhodné. Za každou megawatthodinu dostane EDF 92,5 liber v cenách roku 2013. Vzhledem k inflaci, která musí být podle smlouvy zohledněna, se tato výkupní cena již dostala přes 98 liber. Na britském trhu se přitom aktuálně cena za megawatthodinu pohybuje kolem 30 liber.

Více informací:
http://uk.reuters.com/article/edf-britain-letter-idUKL5N16J4TT
http://www.jonathonporritt.com/blog/hinkley-point-insanity-just-keeps-giving

*****

(c) Karel Polanecký, Temelín.cz