Německo: komise doporučuje konečné úložiště s možností vyjmutí odpadu

Jaké požadavky by mělo splňovat konečné úložiště radioaktivních odpadů? Německá nezávislá komise nyní navrhla kritéria: v nouzovém případě by mělo být možné uskladněný jaderný odpad opět vyjmout z úložiště.

Uzavřené podzemní úložiště v podobě dolu by mělo pojmout radioaktivní odpad, ale zároveň poskytovat možnost, jak v nouzovém případě zde uskladněný vysoce radioaktivní odpad opět vyjmout. To řekla předsedkyně německé úložišťové komise Ursula Heimen - Esser (CDU) ve čtvrtek v Berlíně. Komise věří, že do konce června letošního roku předloží návrh na proces výběru konečného úložiště jaderného odpadu v Německu.

„Na konci tohoto procesu bude vybráno místo pro konečné úložišťě,“ řekla Heimen - Esser. Nyní prý přichází v úvahu asi 60 lokalit napříč Německem. O která místa se konkrétně jedná, nechtěla předsedkyně komise sdělit.

"Dosavadní sklad jaderného paliva v Gorlebenu zůstává nadále v procesu hledání trvalého úložiště. Rozhodující je najít vhodné místo, které poskytne nejvyšší možnou bezpečnost pro uskladnění asi 30.000 kubíků vysoce radioaktivního a dalších 30.000 kubíků středně a a nízko aktivního jaderného odpadu,“ dodala Heinen - Esser.

Nejvyšší bezpečnost mají podle definice komise ta místa, která zajišťují ochranu před zářením pro lidi a životní prostředí po dobu miliónu let. Úložiště se kromě toho musí nacházet minimálně jeden kilometr od nejbližšího lidského sídla, nesmí se nacházet v místě ochrany pitných vod, nesmí být ovlivnitelné důlní těžbou nebo geologickými aktivitami a mělo by být v místě dobrého dopravního spojení.

 

Originál článku najdete na adrese:
http://www.spiegel.de/wissenschaft/technik/atommuell-kommission-empfiehlt-weg-zum-endlager-a-1081681.html

*****

(C) Gabriela Reitinger, OIŽP //Foto: archiv Calla