Optimismus Evropské komise: Pokračování jaderné energetiky v EU bude stát 500 miliard eur

Evropská komise zpracovala výhled pro jadernou energetiku s názvem The Nuclear Illustrative Programme, kterým podle dohody Euratom hodnotí aktuální situaci perspektivu celého odvětví. Od roku 1958 byl tento dokument zpracován pošesté a shrnuje pohled Evropské komise v jejím současném složení. Komise označuje jadernou energetiku za „spolehlivý zdroj nízkouhlíkové elektřiny“ a nutnou investici k udržení stávající úrovně výroby elektřiny odhaduje na 500 miliard eur do roku 2050 (z toho 90 % připadá na výstavbu nových reaktorů).

Materiálem Evropské komise se podrobně zabývá analýza konzultační společnosti WISE-Paris, která jej označuje za přehnaně optimistický v odhadech možného počtu nových reaktorů i výše nákladů na jejich výstavbu. Komise nijak nereflektuje ani nekomentuje skutečnost, že od zveřejnění předchozího dokumentu v roce 2007 nebyl v EU spuštěn žádný reaktor a žádný se nazačal stavět, což vedlo ke snížení počtu provozovaných bloků o 21. WISE-Paris rovněž podotýká, že Evropská komise sice pojednává o obtížích se zajištěním financování výstavby reaktorů na evropském trhu, ale nezabývá se zásadním ekonomickým neúspěchem projektů ve finském Olkiluotu a francouzském Flamanville.

Evropská komise podle WISE-Paris nevysvětluje, proč ve svých odhadech nákladů na vystavbu nových reaktorů pracuje s částkou, která je o 25 % nižší než aktuální cena projektu Hinkley Point, který je v pokročilém stádiu přípravy. Rovněž odhad nákladů na likvidaci jaderných elektráren a ukládání radioaktivního odpadu, který Evropská komise v dokumentu uvádí, je výrazně nižší v porovnání s cenou aktuálně připravovaných projektů.

Více informací:
https://global.handelsblatt.com/breaking/exclusive-e-u-says-investments-of-up-to-e500-billion-needed-in-nuclear-energy


Analýza WISE-Paris je dostupná na adrese:

http://www.greens-efa.eu/fileadmin/dam/Documents/Studies/160314-WISE-Paris-PINC2016-Analysis.pdf

*****

(c) Karel Polanecký, Temelín.cz // Foto: archiv Calla