Projektu jaderné elektrárny Hinkley Point hrozí zdražení o 2,25 miliardy eur

Britský deník The Times zveřejnil zprávu o aktuální analýze finanční analytické společnosti Capitalmind, podle níž je třeba počítat se zdražením projektu britské jaderné elektrárny o 1,8 miliardy liber (2,25 miliardy eur tedy cca 60 miliard korun). Pro hlavního investora projektu, francouzskou státní společnost EDF, jde o další negativní zprávu před definitivním investičním rozhodnutím, které má společně s čínským partnerem po několika odkladech oznámit v květnu.

Společnost Capitalmind vychází z informací, podle nichž si společnost Areva, která je hlavním dodavatelem technologie, nechala od všech subdodavatelů klíčových komponentů opětovně předložit jejich detailní nabídky. Areva je od loňského roku plně ovládána EDF, která si opětovné nacenění vyžádala, aby provedla investiční rozhodnutí podle aktuálních podkladů.

Michel Degryck, ze společnosti Capitalmind odhaduje, že opětovné předložení nabídek se neobejde bez navýšení nákladů: „Podle našeho názoru byly některé náklady při posledním nacenění v roce 2013 podhodnoceny. Subdodavatelé vezmou v úvahu nové okolnosti. Nárůst nákladů odhadujeme na 10 %.“ To by znamenalo výslednou cenu na úrovni 25,3 miliardy eur.

Mluvčí EDF informace o možném navýšení nákladů projektu odmítl s tím, že smlouvy jsou podepsány a nebudou se měnit. V názoru na dopad projektu na finanční stabilitu EDF ovšem není jednotný ani špičkový management společnosti. Finanční ředitel EDF Thomas Piquemal z tohoto důvodu v březnu rezignoval.

Více informací:
http://www.thetimes.co.uk/tto/business/industries/utilities/article4724972.ece

*****

(c) Karel Polanecký, Temelín.cz // foto: Wikimedia Commons