Při údržbě francouzské JE Paluel došlo k pádu mnohatunového parogenerátoru

Společnost EDF, provozovatel francouzských jaderných elektráren, informovala na konci března jaderný dozor o nehodě, ke které došlo v během údržby v JE Paluel. Parogenerátor o hmotnosti 465 tun a výšce 22 metrů, jehož výměna byla jedním z důvodů servisní odstávky, se uvolnil z manipulačního zařízení a spadl na podlahu reaktorové haly. Nehoda se obešla bez vážných zranění, jeden dělník by zraněn lehce.

Blok Paluel 2, na kterém k nehodě došlo, je od května 2015 plánovaně odstaven kvůli desetileté údržbě a inspekci. Součástí plánované údržby byla i výměna čtyř parogenerátorů v primárním okruhu reaktoru. Jedním z kroků k vyjmutí stávajícího parogenerátoru bylo jeho položení do vertikální polohy, během něhož se uvolnil nosník jeřábu a následně došlo k nekontrolovanému pádu.

V době nehody nebylo v reaktoru žádné palivo – aktuálně je skladováno v bazénech v jiné budově. Prázdná nádoba reaktoru byla zakryta ochrannými deskami. Parogenerátor po svém pádu dopadl částečně na betonovou podlahu reaktorové haly a částečně na ochranné desky, z nichž některé poškodil.

Dělníci, kteří byli v době nehody v reaktorové hale prošli individuální radiační kontrolou s normálními výsledky. Podle vyjádření jaderného dozoru, který nehodu nadále vyšetřuje, nedošlo k ohrožení jaderné bezpečnosti.

Originál článku.

*****

(c) Karel Polanecký, Temelín.cz // obrázek:
The French Nuclear Safety Authority